Društvo

Godišnjicu formiranja logora smrti: Kroz logor Trnopolje prošlo više od 23.000 civila

banner

reživjeli prijedorski logoraši, porodice žrtava, delegacije danas su u organizaciji Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka, obilježili 27. godišnjicu formiranja logora smrti Trnopolje kod Prijedora. Stratište još nije obilježeno iako je zahtjev gradskim vlastima podnesen prije nekoliko godina.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka, danas je rekao da je kroz logor Trnopolje, prema evidenciji Haškog tribunala, ali i nekim presudama za počinjene ratne zločine, prošlo više od 23.000 civila nesrpske nacionalnosti.

“Najveći broj njih bili su uglavnom žene i djeca. Nema nijednog procesa u kojem logor Trnopolje nije naveden kao mjesto zatočenja, maltretiranja i ubijanja ljudi nesrpske nacionalnosti. Ubistva su se dešavala u samom logoru na ovom prostoru, silovanja žena i djevojčica, određen broj logoraša je izveden i ubijen u neposrednoj blizini logora, a najveća grupa logoraša na Korićanskim stijenama”, kazao je Duratović i dodao da se još traga za oko 500 ubijenih Prijedorčana, među kojim je i znatan broj logoraša Trnopolja.

Emsuda Mujagić, predsjednica NVO „Srcem do mira“, u logoru Trnopolje bila je oko mjesec s dvoje male djece. Danas je na mjesto koje joj uvijek budi istu nelagodu i osjećaj nemira dovela učesnike mirovne konferencije koja se održava u Kozarcu i to iz Engleske, Novog Zelanda, Srbije, BiH prenosi Patria.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, naglasio je danas da se prema ubijenima, nestalima i žrtvama mora imati drugačiji pristup jer to nisu brojke već ljudi.

”Pravda još nije zadovoljena i neće je biti sve dotle dok ne bude povjerenja među građanima BiH. Dokle god ne budu svjesni svojih grešaka i postupaka oni koji su formirali koncentracioni logor Trnopolje, oni koji su formirali 657 logora, u čije ime su to radili, s kojim ciljem”, istakao je Mešković. On je istakao i želju da se jedinstveno pristupi memorijalizaciji i obilježavanju mjesta zločina.

Svjetska javnost upoznata je s postojanjem logora 5. avgusta 1992. godine, kada su iz njega slike užasa u svijet odaslale ekipe BBC-a i TIME-a.

Logor Trnopolje zatvoren je krajem novembra 1992. godine.

Related posts

Boris Johnson pozitivan na koronavirus

Editor

Fetva o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zaraze

BHD Info Desk Administrator

“Jer me se tiče” : Poziv na obilježavanje Medjunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru

Editor

Leave a Comment