Moj stav

Memić pita Tegeltiju: Ko je bio potkivač u predmetu Dženan Memić?

banner

Protestima pred zgradom državnih pravosudnih institucija Tužilaštva BiH, Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji su zakazani za srijedu u 12 sati pridružit će se i članovi porodice ubijenog mladića Dženana Memića, kao i grupa “Pravda za Davida” koja već više od godinu traži istinu o smrti 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića. Na proteste je pozvao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što je portal Žurnal objavio tekst i vidoe snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana kazao je za agenciju Patria da će na protestima tražiti ostavke nosilaca pravosudnih institucija.

“Imam pitanje i za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju: Ko je bio potkivač u predmetu Dženan Memić?. On se ogriješio od zakon, a sada traži zaštitu jer je zabrinut sa svoju sigurnost”, kaže Memić dodavši da nije riječ samo o protestima protiv VSTV-a već cijelog pravosudnog sistema.

“Ako neće slušati mene, neka onda slušaju struku. Sudija Branko Perić je rekao da je došao kraj pravosuđa”.

On je kazao da će biti zatražene ostavke svih članova VSTV-a koji su glasali za izbor Dalide Burzić za sudiju Suda BiH i pored svih prijava koje je Memić podnosio protiv nje.

“Imam informacije da se Burzić ni ovdje neće zadržati već da je žele imenovati na čelo Vrhovnog suda FBiH. Ja više od mjesec čekam odluku Vrhovnog suda FBiH, a nakon toga ću organizirati proteste kao što sam obećao”, kaže Memić za Patriju.

Tužilaštvo BiH prošle godine otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, a Muriz Memić u više navrata davao je iskaz do danas nije poznato u kojem smjeru ide istraga.

Related posts

Država Srbija kada otima i krade ide brzo-kada treba vratiti to im teško pada: Podunavski Nijemci bore se za povrat svoje djedovine

Paralelna diplomatija: RS neće otvarati nova predstavništva u svijetu, ali hoće urede

Dodik se zahvalio Xi Jinpingu: Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment