BiH dijaspora Najčitanije

Stuttgart: Otvorena izložba slika Samira Derviševića

U petak, 20. decembra 2019. godine, u prostorijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, svečano je otvorena izložba slika Samira Derviševića, akademskog slikara iz BiH koji živi i stvara u SR Njemačkoj.
Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovao je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, među kojima je bilo najviše Nijemaca. Izložbu je otvorio generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, koji je u svom pozdravnom govoru istakao značaj uspješnih građana BiH u dijaspori na stvaranju i promociji pozitivnog imidža BiH u svijetu.
„ Izložba traje do kraja januara 2020. godine. Izloženo je 20 radova, akril (Acryl) na papiru, koji su nastali zadnje dvije godine. Svaka od izloženih slika ima svoju priču i svoju istoriju. Tema kojom sam se rukovodio stvarajući ih je politička zbilja u BiH, a opća poruka, da prestanemo sa nacionalističkom retorikom i korupcijom i da se okrenemo pozitivnim stvarima, da se konačno počnemo baviti radom i stvaralaštvom, da volimo i gradimo svoju zemlju i da budemo bolji ljudi“, kaže Samir Dervišević.

Samir Dervišević je rođen u Brčkom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Po mnogima je jedan od najboljih i najperspektivnijih mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine u dijaspori. Njegove slike su tragovi domovine kojoj se nekoliko puta vraćao iz tuđih avlija i u kojoj nikad nije prestao vidjeti sebe, bosanskog čovjeka i sve ono što čini interesantnim njegov identitet. Izložbe koje je do sada imao u glavnom gradu Baden-Württemberga i okolini (Wandelhalle Katharinenhospital – Stuttgart 2006, Praxa Enrico Thiele – Sillenbuch 2007, Kleine Galerie – Waiblingen 2008, GK BiH Stuttgart – 2010, Commerzbank, Königstrasse Stuttgart 2011) uvijek su bile pune pohvala. Kako običnih ljubitelja likovne umjetnosti, tako i kritičara.

H.H.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 58/ 205: DRAMA ZA STRUKU

BHD Info Desk Administrator

Švicarska: Admir Greljo istraživač u najvećoj svjetskoj laboratoriji iz oblasti fizike

Editor

Texas domaćin Balkan Soccer Campa: Bivši “Zmaj” Omer Joldić specijalni gost

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment