BiH dijaspora

Bošnjaci Amerike i Kanade u Torontu: Proglasili 9. januar Danom sjećanja na genocid!

banner

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida iz Kanade i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju u saradnji sa, kako su istakli, velikim brojem bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi, patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini (BiH), te uz podršku američkih i kanadskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, donijeli su Deklaraciju američkih i kanadskih Bošnjaka o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH. 

Deklaracija je, kako je potvrđeno, donesena na centralnoj Akademiji povodom obilježavanja 9. januara Dana početka genocida nad građanima BiH održane u Torontu u Kanadi.

Deklaracija je, kako je istaknuto donesena, ”polazeći od jedinstveno iskazane volje sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, imajući u vidu da je privremeno okupiran dio države BiH genocidni”.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, 9. januar, kako je istaknuto, proglašavaju Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima.

”Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Sjevernoamerički Bošnjaci nikada neće prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni BiH i nad njenim građanima”, ističe se u Deklaraciji.

Deklaracija o proglašenju devetog januara Danom sjećanja na početak genocida u Bosni i Hercegovini

1. Srpski velikodržavni, nacionalistički projekt je još stvarnost. Iako je vojno poražen u Drugom svjetskom ratu, kada je predstavljao politički program četničkog pokreta Draže Mihajlovića i izbjegličke vlade u Londonu i uporno podržavan od strane saveznika, taj projekt je obnovljen osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Istog stoljeća devedesetih godina on je eskalirao sa dva međusobno povezana elementa: prvi je osvajanje tuđih teritorija, uključujući i osvajanje Bosne i Hercegovine agresijiom, drugi element jeste istrijebljenje naroda, genocidom nad Bošnjacima.

2. Devetog januara 1992. godine izvršena je ustavno-pravna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima. Formirani su koncentracioni logori smrti za mučnja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara.

3. Devetog januara počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. To je datum koji dezavuira entitet Republika Srpska i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije entiteta Republika Srpska počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je entitet Republika Srpska što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svijedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Sustinski dio te istine i pravde je obilježavanje devetog januara kao dana početka genocida u Bosni i Hercegovini.

4. S obzirom da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju presudom u „slučaju Krstić” i Međunarodni sud pravde presudom u predmetu „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore” od 26. februara 2007. utvrdili da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije Republike Srpske, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju izražavajući volju američkih i kanadskih Bošnjaka, njihovih organizacija, volju patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini i volju Amerikanaca i Kanađana, pobornika istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina odlučili su da podrže i prihvate inicijativu Instituta za istraživanje genocida, Kanada da se svake godine deveti januar u svim gradovima u Sjevernoj Americi gdje postoje bošnjačke organizacije i zajednice organizuju prigodne akademije na kojima će se govorilo o genocidu u Bosni i Hercegovini.

5. S tim u vezi pozivamo sve organizacije i zajednice, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda da se uključe u ove aktivnosti. Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na Bosnu i Hercegvinu izvršena agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid, da su ga počinile institucije entiteta Republike Srpske, koja je osnovana devetog januara i koja taj datum i zvanično obilježava kao svoj dan. Upravo zbog svakog devetog januara treba govoriti o genocidu. Zločinci su počinili genocid pa ga još i slave. Moramo glasno odgovoriti na to historijskom, naučno-istraživačkom i sudskom  istinom da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

6. Deveti januar proglašavamo Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima. Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Nikada nećemo prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni Bosni i Hercegovini i nad njenim građanima.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

BHDINFODESK

Related posts

Luka Ljubas, violinist sarajevskih korijena svira na Bečkom novogodišnjem koncertu

BHD Info Desk Administrator

Ključ: Dani dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Šeher Banja Luka -Broj 57.

Urednik BiH Info Desk

2 comments

Faruk 09/01/2019 at 05:58

/Users/almabajric/Desktop/24059642_1360814987363248_5435892051812560153_o-1.jpg

Da se suocavanju sa proslosti ne smije prestati govoriri jer je povjesna istina preduslov za bolji zivot…

Reply
Elma 09/01/2019 at 10:22

Jako dobro napisano, konkretno i jasno!
Da se ne zaboravi nikad!

Reply

Leave a Comment