BiH dijaspora

Bošnjaci Amerike i Kanade u Torontu: Proglasili 9. januar Danom sjećanja na genocid!

banner

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida iz Kanade i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju u saradnji sa, kako su istakli, velikim brojem bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi, patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini (BiH), te uz podršku američkih i kanadskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, donijeli su Deklaraciju američkih i kanadskih Bošnjaka o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH. 

Deklaracija je, kako je potvrđeno, donesena na centralnoj Akademiji povodom obilježavanja 9. januara Dana početka genocida nad građanima BiH održane u Torontu u Kanadi.

Deklaracija je, kako je istaknuto donesena, ”polazeći od jedinstveno iskazane volje sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, imajući u vidu da je privremeno okupiran dio države BiH genocidni”.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, 9. januar, kako je istaknuto, proglašavaju Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima.

”Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Sjevernoamerički Bošnjaci nikada neće prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni BiH i nad njenim građanima”, ističe se u Deklaraciji.

Deklaracija o proglašenju devetog januara Danom sjećanja na početak genocida u Bosni i Hercegovini

1. Srpski velikodržavni, nacionalistički projekt je još stvarnost. Iako je vojno poražen u Drugom svjetskom ratu, kada je predstavljao politički program četničkog pokreta Draže Mihajlovića i izbjegličke vlade u Londonu i uporno podržavan od strane saveznika, taj projekt je obnovljen osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Istog stoljeća devedesetih godina on je eskalirao sa dva međusobno povezana elementa: prvi je osvajanje tuđih teritorija, uključujući i osvajanje Bosne i Hercegovine agresijiom, drugi element jeste istrijebljenje naroda, genocidom nad Bošnjacima.

2. Devetog januara 1992. godine izvršena je ustavno-pravna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima. Formirani su koncentracioni logori smrti za mučnja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara.

3. Devetog januara počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. To je datum koji dezavuira entitet Republika Srpska i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije entiteta Republika Srpska počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je entitet Republika Srpska što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svijedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Sustinski dio te istine i pravde je obilježavanje devetog januara kao dana početka genocida u Bosni i Hercegovini.

4. S obzirom da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju presudom u „slučaju Krstić” i Međunarodni sud pravde presudom u predmetu „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore” od 26. februara 2007. utvrdili da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije Republike Srpske, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju izražavajući volju američkih i kanadskih Bošnjaka, njihovih organizacija, volju patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini i volju Amerikanaca i Kanađana, pobornika istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina odlučili su da podrže i prihvate inicijativu Instituta za istraživanje genocida, Kanada da se svake godine deveti januar u svim gradovima u Sjevernoj Americi gdje postoje bošnjačke organizacije i zajednice organizuju prigodne akademije na kojima će se govorilo o genocidu u Bosni i Hercegovini.

5. S tim u vezi pozivamo sve organizacije i zajednice, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda da se uključe u ove aktivnosti. Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na Bosnu i Hercegvinu izvršena agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid, da su ga počinile institucije entiteta Republike Srpske, koja je osnovana devetog januara i koja taj datum i zvanično obilježava kao svoj dan. Upravo zbog svakog devetog januara treba govoriti o genocidu. Zločinci su počinili genocid pa ga još i slave. Moramo glasno odgovoriti na to historijskom, naučno-istraživačkom i sudskom  istinom da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

6. Deveti januar proglašavamo Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima. Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Nikada nećemo prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni Bosni i Hercegovini i nad njenim građanima.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

BHDINFODESK

Related posts

Predstava „Hoću kući“ u Minhenu

BHD Info Desk Administrator

Aerodrom Tuzla: Preko zime Wizz Airom moći će se letjeti na 11 destinacija

“Život izbjeglice”: Moje srce je tamo, preko okeana

Urednik BiH Info Desk

2 comments

Faruk 09/01/2019 at 05:58

/Users/almabajric/Desktop/24059642_1360814987363248_5435892051812560153_o-1.jpg

Da se suocavanju sa proslosti ne smije prestati govoriri jer je povjesna istina preduslov za bolji zivot…

Reply
Elma 09/01/2019 at 10:22

Jako dobro napisano, konkretno i jasno!
Da se ne zaboravi nikad!

Reply

Leave a Comment