Moj stav

27 GODINA GENOCIDNE RS

banner

Bez imalo kajanja srama i stida RS slavi 27 godina razaranja, pljačke, progona, zločina i geniocida

Devetog januara ove godine genocidna Republika srpska slavi 27. godišnjicu postojanja Genocidne tvorevine Republike srpske. Taj dan obilježiće se sa nizom manifestacija, kojima će prisustvovati predstavnici Srbije i regiona, koji podržavaju Rs i osnovu na kojoj je nastala.  Službeni dio proslave počeće u 10 časova sa defileom. I ovaj put na svoj način genocidnu Rs blagoslovio je srpski patrijarh Irinej.

Postojanje RS je promocija genocida

  1. januara se slavi genocidno nasljeđe ratnog zločinca Radovana Karadžića, kojim se promoviše i potstiče genocid, potvrđuju i priznaju prava na genocid, urbicid, masovna ubistva, progone, silovanja. Postaje legalno i opravdano sve ono što se BiH i Bošnjacima dogodilo od 1991 do 1995.godine.

U genocidno tkivo Republike srpske uključeno je i čini ga 25.000 učesnika agresije i genocida, počinjenih širom BiH. Oni su dio vlasti  i čine kostur genocidnog tkiva genocidnog eniteta. Svi oni čuvaju Dodika i njegov režim, kojem dovoljno jaku potporu daje Putinova Rusija. Dok čuvaju Dodika oni čuvaju i sebe.

Mada je obilježavanje  9. Januara zabranjeno  odlukom Ustavnog suda BiH, to nije spriječilo  i ne sprečava njenovu proslavu, već je čini većom i prkosnijom. Poznato je da Rs ne priznaje ni jedan zakon koji joj ne odgovara; država BiH nema moći da obezbijedi provođenje zakona, a međunarodna zajednica, iako dužna da arbitira, indolentno polu-zineresirano prati događanja, ustvari podržava Rs i njen fašistoidni režim. I ne samo to ide se i korak dalje, pa se spletkari i prave planovi da se očekivani gubitak Kosova Srbiji kompenzira prisajedinjenjem Rs, što bi omogućilo stvaranje Velike Srbije, ali i potstaklo i otvorilo još jedan ozbiljan proces, stvaranje Velike Albanije.

Već četvrt stoljeća, svih 25 godina Dejtonskog “mira“,  iz RS se širi mržnja, narušava mir, ugrožava sigurnost, spriječava povratak i ugrožavaju povratnici,  prijeti rušenjem države BiH…

Rs je produkt i nasljeđe stvoreno kroz 10 genocida nad Bošnjacima, koji su počeli u drugoj polovini 17 stoljeća, a traju do današnjih dana, s ciljem da se unište Bošnjaci ( za njih Turci) , etnički očisti teritorija na kojoj žive i prisajedini Srbiji. Prvi se dogodio 1683-1699, drugi na badnje veče 1711, treći 1804-1820, četvrti 1833, peti 1862-1878, šesti 1879-1910, sedmi 1912-1913, osmi 1919, deveti 1941-1945, deseti 1992-1995, a sve češće se prijeti Jedanaestim.

Temeljna osnova na koju je postavljena Dejtonska Rs nije jedan već dva genocida počinjena 1991-1995. nad Bošnjacima: Prvi – sistematsko ubijanje živih civila radi istrebljenja, a drugi ponovno ubijanje mrtvih kidanjem njihovih tijela i premještanje iz iz primarne u više masovnih grobnica. Do Srebrenice je, već 1992. godine (u prvoj godini agresije) ubijeno 22.000 osoba, a završeno sa 8.372 ubijena Bošnjaka u Srebrenici.

Šta se slavi 9. Januara?

Ko to danas slavi i šta se to danas slavi u Banja Luci? Da li se slavi uspjelo premještanje pola BiH stanovništva iz njihovih toplih domova u hladne krajeve?!..Da li se slavi istrebljenje i progon skoro milion Bošnjaka u tuđi svijet?! …Da li se slavi uspješno otvaranje više stotina logora za braću muslimane i ubijanje Prijedorčana, Sarajlija, Sanjana, Zvorničana, Srebrenčana…?! Dali se slave stotine primarnih i hiljade sekundarnih i tercijalnih grobnica sa tijelima ubijenih Bošnjaka?!…Da li se slavi nekoliko desetina hiljada silovanja bošnjačkih kćeri i majki?!…Da li se slavi rušenje bh gradova, mostova, džamija, kuća sa četiri vode?!…Da li se slavi otvaranje narodnih kuhinja širom BiH u kojima bi oni koji su u njoj gradili fabrike, puteve, škole, mostove mogli biti nagrađeni makar jednim dnevnim dobrotvornim toplim obrokom?…

Ako je sve ovo uspjeh veliki i oni koji ga sebi pripisuju, neka slave! Zaista imaju razloge, samo kako ih opravdati pred svijetom, sobom i  Bogom? Pitaju li se – šta im je na savjesti?

Razlozi za slavu

Imaju, zaista, šta da slave!!! Genocide počinjene nad Bošnjacima u: Prijedoru, Zvorniku, Vlasenici, Višegradu, Sanskom  Mostu, Ključu, Foči, Brčkom, Vitezu, Srebrenici, Sarajevu… Samo neki njihovi bilansi su:

Ključ:  700 žrtava- 188 ubijeno 10.7.92 u Biljanima, a pronađeno u jami Lanište, 130 u Velagićima – školi. Samo u logoru Manjača bio 1.161 iz Ključa

Sanski Most: 800 žrtava, exhumirano 600 u 30 masovnih grobnica (Hrastova Glavica, Sasina i d.r), na prostoru S. Mosta 20 logora (Betonirka, Sanakeram i dr.), srušeno 27 džamija. Najviše zločina počinili pripadnici 6.Lake brigade JNA, Arkanovci…

Foča: 2.805 ubijenih i nestalih, kao nastavak onog što se februara 1943. dogodilo u Ćajniću, Pljevlji i Foći u režiji Draže Mihajlovića, kada je pobijeno 9.200 Bošnjaka, od kojih 8.000 žena i djece.

Višegrad: Ubijeno 3.000 Bošnjaka, od kojih 600 žena i 119 djece. Protjeranih 14.000.  U kući Avde Omeragića 14.5. 1992.  spaljeno 70 osoba, žena i djece. JNA, Bijeli orlovi.

Vlasenica: Ubijeno 2.600 Bošnjaka, od toga 265 djece. Kroz logor “Sušica“ torturu prošlo 8.000 Bošnjaka, a ubijeno 1.617. Ibri i Azemini od 8 ubijeno 7 sinova. U zločinima sa domaćim Srbima učestvovali Novosadski i Užički korpus.

Doboj: Pokolj u Aprilu 92. Martićevci, Bijeli Orlovi…

Bosanska Kostajnica: Izdvajamo samo jedan detalj, isječak zločina. U kući Kulenovića 13.2.1993. ubijeni Avdo (47), njegova kći Alema (21), njegove sestre Hava (57)- teški invalid i Muharema (50), a supruga Mujesira ranjena, ali preživjela. Ubijene i njihove komšije Fadil (52)… i drugi.

Logor Šljivovica usred Srbije kod Užica, sa 800 Bošnjaka, kao produžetak progona iz avgusta 1862.g. kada su Užice spaljene, protjerano 3.700 muslimana, a 723 kuće ostale prazne ili zgarišta.

Prijedor: Za 4 mjeseca 92. ubijeno  3.176, od toga 102 djece i 256 žena. Protjerano 52.811 Bošnjaka i Hrvata . Koncentracioni logori- Omarska, Keraterm, Trnopolje i 40  sabirnih centra – mjesta zatočenja…U knjizi Muje Begića na 477 strana opisana originalna svjedočenja o počinjenim zločinima.  Prijedorska polja smrti – su masovne grobnice: Tomašica…

Prijedorski Dan bijelih traka 31.5. je simbol borbe protiv fašizma, diskriminacije, poricanja zločina, kroz traganja za vjerom u ljude i potsjećanja na 3.176 prijedorskih žrtava.

Kozarac: Spomen obilježje u centru Kozarca sa 1.244 uklesana imena, u gradiću podno Kozare, koji je do agresije imao 25.000 stanovnika, a nakon agresije ostao razoren i prazan.

Teško je naći ovom kraja… jer svaki grad Rs ima ovakvu crnu statistiku ubijenih, prognanih,  silovanih, zatvaranih u logore, bacanih u jame…

Širom BiH od 1991 do 1995. nikla su kao gljive poslije kiše šehidska mezarja: Sajaveo – Kovači, Prijedor – svako selo je groblje, Goražde- Međeđa, Kopači, Kolijevke…, Bratunac – Veljaci, Poloznik…, Breza – Šehitluk I,II, Trtorići…Maglaj- Podborik, Međići, Tunjice.., Bos. Krupa – Šehidsko spomen obilježje sa 503 šehida, Bos.Otoka – Ometaljci, Jezersko – Solinami, Pazarić – Kahrimani, itd, itd. Za 20 godina otkriveno je 550 masovnih grobnica i oko 5.000 pojedinačnih grobnica. Do sada pronađeno 25.000 posmrtnih ostatka, a identifikovane 23.000 žrtava.

Neka svaki grad Rs, svaka etnički očišćena opština Rs, pogleda svoju statistiku i odgovori sebi na pitanje – da li su ovo razlozi za slavu?! Neka kaže ko još u svijetu danas slavi genocid? Neka se slavljenici Banja Luke sutra upitaju za Manjaču? Ko još najveće zločince, izvršioce genocida nagrađuje ordenjem i proglašava herojima?! Ima li odgovornosti u ljudima, imaju li savjest neljudi? Znaju li šta čeka one koji se tuđoj muci vesele i na nesreći drugog grade svoju sreću?!

Ima li utjehe za Prijedorsku majku Havu Tatarević – kojoj je ubijen muž i 6 sinova, Eminu Hegić –  kojoj je ubijen muž i  5 sinova, Seniju Horić, koja je izgubila muža, 3 brata, njih 19,  za nanu Zuhru- koja je  izgubila muža, 2 sina, 3 zeta,… Da li na njih i na majke Srebrenice, Foče,  Zvornika… misle danas oni koji slave 26 godišnjicu genocida?!

A u bilansima genocida 1991- 1995. godine je blizu 500 razorenih bošnjačkih sela, 614 porušenih džamija (među kojima 7.5.1993. i banjalučka ljepotica Ferhadija), 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 405 vakufskih objekata… i još mnogo mnogo toga.

Kako su mogli to učiniti? Kako ih nije sramota?  Zar ih ne grize savjest? Zar se nimalo ne kaju? Živjeli smo složno kao braća. Niko nikom nije smetao ni na poslu ni u kući. Zajedno smo radili, slavili, pili i jeli, pjevali, pirovali  i ljtovali…Neka je prokletstvo na sve one koji su ove zločine počinili i na one koji su ih mogli spriječiti, a nisu ništa učinili da ih spriječe.

Ko u svemu ovom, što je samo sporadično navedeno, vidi razlog za veselje i slavu, neka slavi! Neka mu je na dušu!

Vučićeva tajanstvena večera

Naravno, bez Vučića ništa ne prolazi. Ili režira ili je glumac? Ovogodišnje Božićne praznike i godišnjicu Rs predsjednik R Srbije A. Vučić je iskoristio da 6. Januara pozove u Beograd na tajne razgovore srpske lidere Rs i regiona. Razgovaralo se o položaju srpskog naroda u regionu. Pod plaštom Božičnjeg slavlja nastavlja se nešto što podsjeća na ranija vremena i Bal vampira. Ove godine prisustvaovali su mu: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Predsjednik Rs Željka Cvijanović,  Milorad Pupovac – pred. Srpskog nacionalnog vijeća Hrvatske, Ivan Stoilković – pred. Demokratske partije Srba Makedonije, Andrija Mandić- pred. Nove srpske demokratije, Milan Knežević – pred. Demokratske narodne partije Crne Gore, Goran Danilović – Klub poslanika C. Gore. Naravno, i neki drugi.

Učesnici skupa podržavaju Dodika, koji želi u BiH izgraditi “ustavnu poziciju srpskog naroda i Rs“, mada znaju da se takva pozicija ne može izgraditi na tekovinama genocida , na  stotinama masovnih bošnjačkih  grobnica…Lažući sami sebe istakli su da je Rs sinonim za slobodu. I ovaj skup je svojim plaštom pokrila Srpska pravoslavna crkva, koja je tokom agresije na BiH podržavala ubijanja i progone i danas opravdava ono što je učinjeno.

Svjesno zamjenjujući teze, sa božićnog skupa u Beogradu lideri srpskih regiona poručuju  da je Rs “sinonim za slobodu“, mada svi u BiH , mnogi u Evropi i svijetu znaju da je RS  „sinonim za ropstvo“, područje BiH u kojem drugi narodi žive u uslovima apartheida i nemaju nikakva prava.

Postojanje genocidne RS se ne može opravdati

Rs je sredstvao rušenja i ključ disolucije države R BiH. Rs je genocidom etnički očišćen teritorij. Sa Rs vlada vlast koja negira druge narode osim Srba. Na čelu Rs su i danas najveći neprijatelji države BiH. Samo postojanje Rs nosi i šalje toliko loše poruke, od kojih se ježi koža, jer upućuje na zaključak da se može, treba, isplati poubijati i istrijebiti jedan narod, a MZ i UN će pomoći da na tom području instalirate svoju državu. Sve je to vrh sramote MZ.

U BiH su počinjeni genocidi, rušeni mostovi, paljene i rušene džamije,ubijan jedan po jedan grad, a to je sve gledala Evropa, ali nije htjela ni čuti detonacije ni vidjeti logore i  brda leševa. Zapad je definitivno pao na ispitu 1995.godine, kad je agresorima i izvršiocima genocida dao entitet-  Dao nagradu! UN su kod mnogih izgubile vjeru u sebe. Genocidnu RS stvorila je MZ u sadejstvu sa UN i oni su dužni da je ugase.

Kako UN i MZ mogu pred bilo kojim organom na bilo kom nivou opravdati postojanje državne tvorevine, entiteta, bilo kakve teritorijalne jedinice, stvorene ubijanjem i progonom domicilnog stanovništva?! Na to nemaju pravo ni MZ ni UN ni bilo koja druga institucija koja je zasnovana na načelima istine i pravde. Ko ne prizna istinu, taj laže! Ko toleriše zlo i nepravdu, taj je protiv prava i pravde! Protiv istine i pravde su MZ i UN, koje će 26 godinu zaredom gledati i slušati kako se njihova genocidna tvorevina šepuri u srcu Evrope, u 21 vijeku ljudske civilizacije, kako se hvali brojem ubijenih i prognanih Bošnjaka,  brojem uništenih i razorenih ljudskih vrijednosti.

Genocidna tvorevina ne može opstati nigdje u svijetu. Svaka koja postoji mora biti ukinuta. Republika srpska mora biti ukinuta, a državi BiH pružena pomoć da objedini svoje teritorije u jednu i okupi svoje narode u jedan. Bošnjaci, Srbi i Hrvati  koji su protjerani iz BiH i koji žive u njoj su Bosanci i Hercegovci – za sviju u svijetu Bosanci. Njihova je jedina domovina Bosna i Hercegovina, htjeli to neki priznati ili ne.

Evropska komisija treba da zna, svijet treba da zna, dok postoji FBiH, dok postoji Rs, u Evropi neće biti mira, u svijetu neće biti stabilnosti…

Najveći krivac za stanje u BiH, najveći krivac što je BiH podijeljena, najveći krivac što što još uvijek  genocidna Rs postoji, najveći krivac što svoju krvavu slavu svijetom pronosi i slavi tvorevinu od kostiju nevinih Bošnjaka genocida, je Međunarodna zajednica, a s njom UN.

Republika srpska 27. put slavi 27 godina genocidne tvorevine. To je 27 godina mraka u srcu Evrope. To je prijetnja svijetu.  Može li svijet dozvoliti da da genocidna Rs truje svijet svojim genocidnim tkivom? Da li će  UN dopustiti da genocid kao sredstvo postane motiv? Može li svijet gledati, tolerisati, podržavati i održavati bilo kakvu tvorevinu stvorenu genocidom?! Nije li krajnje vrijeme da se Rs ukine, integriše u BiH, da se Bosni i Hefrcegovini i Balkanu vrati mir?

 

Burlington, 8. Januara 2019                              Zijad Bećirević

 

BHDINFODESK

Related posts

Božidar Proročić sa Cetinja: Negiranje genocida u Srebrenici, nastavak politike fašizma

Editor

KRAJ RATA U UKRAJINI BIO BI I KRAJ POLITIKE TERORA RUSIJE

Urednik BiH Info Desk

25 GODINA DEJTONSKOG MRAKA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment