Moj stav

DESET GODINE KASNIJE: PRESUDA U SLUČAJU SEJDIĆ-FINCI NIJE SPROVEDENA

banner

Tačno 22. decembra 2009. godine Europski sud za ljudska prava presudio da BiH diskriminira svoje građane temeljem njihove etničke pripadnosti te naložio državi, BiH, da izmijeni svoje izborno zakonodavstvo i ispravi taj anakronizam koji ne postoji nigdje u Europi.
Treba se prisjetiti da su BiH Europskom sudu tužili Jakob Finci i Dervo Sejdić kao pripadnici židovske odnosno romske manjine, jer im ustav i izborni zakon ne dopuštaju da se kao pripadnici manjinskih etničkih skupina kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.
Također ne mogu biti birani za zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH jer su u tim tijelima vlasti predviđena mjesta samo za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Time im je bilo osporeno osnovno ljudsko pravo da svako ima pravo da bira i da bude biran na čitavoj teritoriji BiH!
Međutim strukture vlasti nikako se nisu mogli složiti po ovom pitanju, jer se kalkuliralo, da se te promjene mogu izvršiti jedino izmjenom Ustava BiH, što im nije nikako odgovaralo!
Naprosto, željeli su da zadrže status qvo, da se ništa ne kreće, niti mijenja.
Na taj način reakcionarne snage pokušavaju očuvaju i da sprovedu odluke koje su formirane još devedesetih godina, a koje su potvrđene i nesretnim Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je da zadrže entitetsko glasanje, a čime je i stvorena ova vrsta izbornoga aparthejda.
Što ova odluka nije sprovedena, to je djelomično i krivica institucija EU, jer ni one nisu izgradile popratni sistem kako bi se ta odluka njihovog suda mogla primjeniti.
Tačno je i to, da su oni u BiH imali svoje reprezentativno tijelo, instituciju Visokog predstavnika kroz koju su mogli da djeluju i sprovedu ovu odluku kao i sve druge. Naprosto nisu.
U najnovijem mišljenju Europske komisije se navodi da se ova odluka mora implementirati do slijedećih opštih izbora 2022.godine, a takva odluka važi i za Mostar.
Međutim kako sad stoje stvari, BH Hrvati opet traže da se riješi tkz hrvatsko pitanje, a to je da oni imaju pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH kao i neke druge izmjene kako bi time potvrdili svoju konstitutivnost.
Kao da nisu i sad konstitutivni!”
Sad oni uslovljavaju da se prvo promjeni Izborni zakon, pa da se onda implementiraju rezultati zadnjih Opštih izbora, odnosno prije formiranja političke vlasti u Federaciji BiH.
Njima bi najbolje bilo da svoj prijedlog naprosto uobliče i jasno kažu:
,,Da predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH može i treba birati samo članovi i simpatizeri HDZ, i to samo iz zapadne Hercegovine, i na taj način bi se garantovala njihova konstitutivnost!”

‘Da bi neka država postala članicom Europske unije treba uvažavati slobodu svake osobe na osobni izbor i stvaranje mogućnosti da se takvi izbori pretoče u realne prilike. Drugim riječima, ako se Židov ili Rom, ili bilo koji drugi građanin, želi kandidirati na izborima u bilo kojoj od država članica Europske unije, onda im to mora biti i omogućeno’!
Bosna i Hercegovina ni nakon deset godina nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’, a s takvim ponašanjem i pristupom temeljnim ljudskim pravima ta zemlja ne može računati na članstvo u Europskoj uniji, upozorio je u petak šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Pre svega treba istači da je jedina opcija u stvaranju efikasne države BiH, u pravom smislu te riječi, jeste ukinuti entitetsko glasanje, sprovesti osnovne ljudske norme da svako može birati i biti biran.
Naprosto stvoriti građansku opciju u funkcioniranju države na svim nivoima.
Pa ako je potrebno mjenjati postojeći Ustav, a koji se pokazao kao nefunkcionalan, neka se i mijenja.
Pa nije sv. pismo!
Ne treba dozvoliti nikakve kozmetičke promjene, jer bi to vodilo u produženje ove agonije!

Faruk Tičić

Related posts

Žrtve ratnog silovanja pravdu dobile u SAD-u, odštetu čekaju od Srbije i BiH

BHD Info Desk Administrator

Dodik: Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Urednik BiH Info Desk

IGK pisao ANUBiH: Osudite anticivilizacijski napad HAZU na državu BiH i prekinite saradnju s njima

Editor

Leave a Comment