Bosnia Appeal

Švedska: “Merhamet” prikupio 30.000 KM za deset javnih kuhinja u BiH

banner

“Merhamet” Švedske prikupio je 30.000 KM za deset “Merhametovih” javnih kuhinja u BiH. Uz iznos od 6.000 KM koji je obezbijedilo sjedište HO “Merhamet” MDD u Sarajevu, javnim kuhinjama će biti podijeljeno 36.000 KM, prenosi Anadolija.

Akcija koja se provodi preko 15 godina
Pomoć će dobiti “Merhametove” javne kuhinje u Sarajevu (4.800 KM), Banjoj Luci (3.600 KM), Bihaću (2.520 KM), Bosanskoj Dubici (2.520 KM), Bosanskom Novom (2.520 KM), Jajcu (2.520 KM), Maglaju (3.000 KM), Travniku (4.200 KM), Tuzli (6.000 KM) i Zenici (4.320 KM). Presjednik “Merhameta” Švedske Fehim Halilović navodi da se ova akcija provodi u kontinuitetu više od 15 godina.

”Krajem svake godine, ‘Merhamet’ donira sredstva prikupljena za narodne kuhinje u BiH. U 2019., članovi ‘Merhameta’ Švedske prikupili su i uplatili 30.000 KM za ovu namjenu. Iako je sjedište ‘Merhameta’ u Sarajevu već uveliko pomoglo svoje narodne kuhinje u BiH, ‘Merhamet’ Švedske je želio dati svoj doprinos, kako to čini godinama”, kazao je Halilović.
Prema njegovim riječima, HO “Merhamet” MDD ima više od 20 kuhinja.

“Nadam se da ćemo u idućoj godini obuhvatiti sve ‘Merhametove’ javne kuhinje u BiH i da ćemo za sve njih obezbijediti pomoć. Pozivam i druge organizacije da se uključe u obezbjeđivanje finansiijskih sredstava za ‘Merhametove’ kuhinje u kojima se svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana. Na taj način bi omogućili ne samo sredstva za redovne korisnike kuhinja, nego i za pružanje pomoći migrantima, što ‘Merhamet’ čini od početka migrantske krize“, kazao je Halilović.

“Merhamet” Švedske prikupio je i 11.700 KM pomoći za stanovništvo Albanije pogođeno zemljotresom. Na taj način “Merhamet” Švedske je podržao akciju prikupljanja pomoći za stanovništvo Albanije, koju su pokrenuli “HO “Merhamet” MDD i Islamska zajednica u BiH.

Nekoliko džemata u Švedskoj učestvovalo u akciji
”Pored naših članova, u ovoj akciji je učestvovalo i nekoliko džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Tako je džemat Gislaved prikupio 15.000 švedskih kruna, džemat Göteborg 11.500 i džemat Kalmar 2.550 švedskih kruna” pojasnio je Halilović, saopćeno je iz HO “Merhamet“ MDD.
Akcija HO “Merhamet” MDD za prikupljanje pomoći za Albaniju traje do 29. februara 2020. godine.

Related posts

Ogromno srce Vedada Ibiševića: Donirao izbjeglicama fudbalsko igralište

Budimo ljudi budimo humani: Mirsad Hajrić povratnik u Prnjavor treba našu pomoć

Editor

BOSNIA APPEAL & BHDINOFDESK: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! – NEKA TI JE BLAGOSLOVLJEN ČESTIT PRAZNIK!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment