BiH dijaspora

Hiljade putnika napušta svoje porodice i vraća se na radna mjesta u zemlje EU

banner

Na peronima autobuskih stanica u Bosni i Hercegovini nakon novogodišnjih praznika vlada velika gužva. Iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bugojna, Bihaća, ali i drugih bh. gradova svakodnevno stotine putnika napušta svoje porodice i vraća se na radna mjesta u zemlje Evropske unije.

U tim zemljama oni nastavljaju planirati svoju budućnost, ali i bolju budućnost svoje djece. Među njima su i mladi i stariji, oni koji odlaze prvi put i oni koji već neko vrijeme rade van svoje domovine.

Dok se mladi planiraju boriti se za ostanak u zemljama Evrope, stariji uglavnom odlaze da bi zaradili i vratili se.

U razgovoru za Klix.ba Travničanin Senad, koji u Minhenu radi kao električar, kaže kako je novogodišnje praznike iskoristio kako bi posjetio porodicu, ali da je uvijek bolno rastati se od njih i vratiti u Njemačku gdje radi kako bi im osigurao egzistenciju.

“U Minhenu radim tek četiri mjeseca. Otišao sam zbog političke situacije, niskih plata… Porodici nije bilo lako prihvatiti takvu odluku, ali svi smo uvjereni da je ovo puno bolje rješenje, ali i sigurnije nego da sam ostao ovdje raditi”, govori nam Senad.

Praznike je iskoristio kako bi kratko bio sa suprugom i roditeljima.

“Bilo je lijepo vratiti se, obići porodicu. Svaki odlazak, pa evo i danas, je kao prvi put. Friško je to sve, za kratko vrijeme ovdje izgubite pojam da se morate vratiti, a onda dođe i ovaj dan”, teško priznaje.

Senadov sin, 22-godišnji Kenan, prije mjesec je napustio Bosnu i Hercegovinu, a u Minhenu radi na montaži kuhinja.

“Imao sam solidan posao ovdje da se može živjeti od danas do sutra, ali nije bilo dovoljno da čovjek planira budućnost. Odlučio sam otići, napustiti prijatelje, majku, ali što se mora nije teško”, izjavio je Kenan.

Njegov djed Hazim danas ga je došao ispratiti. Zagrljaji i želje za sretan put neizostavni su danas kao i prije mjesec.

“Kada imate 70 godina i morate sami ostati, nije lako. Najteže je roditeljima, najteže se to podnosi, ali kada u ovim godinama morate ostati sami, morate imati i čelično srce. Ako Bog da, kada se smjeste kako treba, ja ću biti ispunjen, jer su ovdje radili za mizerne plaće i prekovremeno”, izjavio je Hazim.

Iz više turističkih agencija  su kazali kako svakodnevno iz Bosne i Hercegovine odlazi po više od 50 putnika kada nema gužve, a da brojka nerijetko prelazi i 400 putnika kada se angažuje više autobusa za samo jedno putovanje. Većinom su to radnici zaposleni van BiH, ali i članovi porodica koji odlaze njima u posjetu.

U posljednjih deset godina više od 200.000 ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu, a osim odlazaka mladih, što nas stavlja u kategoriju zemlje staraca, oni koji ostaju u državi teško se odlučuju za širenje porodice.

Related posts

Danska: Bošnjaci iniciraju obnovu džamije u selu Klek

Urednik BiH Info Desk

Ukidanje baze i većine aviolinija: Jedan avion Wizz Aira napustio Tuzlu, ubrzo ide i drugi

Copo Sejo

Beč: obilježeno 30 godina od početka rata u BiH i prihvata bh. izbjeglica u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment