Bosnia Appeal

Visoko: Javna kuhinja u pet godina podijelila 200.000 obroka

Javna kuhinja Visoko s radom je počela prije pet godina. Osnovalo ju je Udruženje “Mladi volonteri”, koje se i brine o radu ove kuhinje, koja ima, u prosjeku, skoro 80 korisnika dnevno.

U godini koja je iza nas Javna kuhinja je svojim korisnicima podijelila skoro 40.000 obroka, a ovo je, vjerovatno, jedina kuhinja u našoj zemlji koja se ne nalazi na općinskom budžetu.

Dupli obrok

– Zvanični broj korisnika koji je uspostavljen preko Centra za socijalni rad je 163, ali je tu mnogo ljudi koji su od kuhinje udaljeni i po 12-13 kilometara i njima se, jednostavno, ne isplati doći po svoj obrok. Imamo skoro 80 korisnika dnevno za koje svakodnevno pripremamo obroke, osim nedjeljom, kad radimo čišćenje i održavanje kuhinje i kad se naše osoblje odmara, ali zato subotom podijelimo dupli obrok za subotu te suhi obrok za nedjelju – ističe Belmin Debelac iz Udruženja “Mladi volonteri”.

Godišnje je za rad kuhinje potrebno skoro 100.000 KM, a značaj je prepoznala i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je visočku Javnu kuhinju uvrstila kao organizaciju od značaja za Kanton i godišnje izdvaja 25.000 KM za njen rad.

Redovni donatori

– Osim Vladi ZDK, veliku zahvalnost dugujemo i našim sugrađanima, kao i privrednicima koji su nam redovni donatori. Zahvaljujući tim sredstvima i proizvodima koje dobijemo, uspijevamo da radimo i da korisnicima svakog dana osiguramo po jedan obrok – kazao je Debelac, naglasivši kako je Javna kuhinja od osnivanja do danas podijelila skoro 200.000 obroka.

Zahvaljujući zalaganju, ali i pomoći velikog broja Visočana, privrednika te Vlade, imaju osigurana sredstva za rad u narednih godinu i po.

N. Smajović

Related posts

„Merhamet“ Njemačke tokom ramazana obezbijedio pomoć vrijednu 85.000 KM

BHD Info Desk Administrator

Bosana u Los Angelesu za bh. studente prikupila 75.000 dolara

BHD Info Desk Administrator

Apel humanim ljudima: Mali Mahir treba našu pomoć

Editor

Leave a Comment