BiH dijaspora

Slovenija: Za inženjerku godine proglašena Dr. Aida Kamišalić-Latifić

banner

“Mogu ti uzeti sve osim znanja”, njena je misao vodilja otkad je 1992. izbjegla iz vojno napadnute Bosne i Hercegovine u Sloveniju.

A sada uspješan doktor računarstva i informatike, to uvijek i dokazuje sebi i mlađima. Da bi svoje znanje prenijela mladima kao predavač, kao istraživač blokbaster tehnologije i koizumitelj patenta, teži svom međunarodnom priznanju ili kao majka dva sina, nogometaša i članica Ženske inicijative za informatiku, razbija stereotipe o muškim profesijama.

Poput Instituta za informatiku, koji ju je nominovao za inženjera godine, komisije za izbor su također prepoznale da je prošle godine, među svih deset nominiranih, bila najveća inspiracija i primjer mlađim djevojkama.
Kamišalić-Latifić je druga koja nosi ovu laskavu titulu u Sloveniji, kojom organizatori žele pridonijeti populariziranju inženjerstva među ženama.

Medeja Lončar, direktorica kompanije Siemens Slovenija i izvršna direktorica kompanije Siemens Hrvatska, inicijatorica izbora Inženjerke godine, rekla je da je problem nedostatka žena u inženjerskim zanimanjima zajednički svim razvijenim zemljama svijeta, ali isto vrijedi i za napore na promjeni ove slike: ”Dva ključna razloga zbog kojih se djevojke ne odlučuju za inženjersku profesiju, prvo zato što im nedostaju primjeri, a drugo, jer ne znamo objasniti važnu ulogu i doprinos inženjera u razvoju društva, zbog čega smo danas ovdje kako bismo istakli ulogu inženjerske struke. dajemo mladima primjere onoga što inženjeri u našem društvu rade i postižu. Da ohrabrimo mlade da ostvare svoje snove.“

zbor za Inženjerku godine održan je 8. januara u Cankarevom domu u Ljubljani, a medijski je popraćen od vodećih medija u Sloveniji.

BHDINFODESK

Related posts

Šta su po zanimanju novoimenovani diplomati Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 69.

Urednik BiH Info Desk

Chicago: 20. jubilarna promocija ‘sportskivremeplov.ba’ održana na Dan državnosti BiH

Leave a Comment