Dopunske škole

University of Glasgow: Zahvaljući Chevening programu Sarajka Andrea Soldo ponovo “sjela” u studentske klupe

Sarajka Andrea Soldo ovogodišnja je dobitnica stipendije u okviru Chevening programa koji se u BiH implementira od 1996. godine, u kojem je do sada je više od 200 mladih iz BiH učestvovalo u ovom programu. Ove godine 13 stipendista iz Bosne i Hercegovine dobili su mogućnost da provedu godinu master studija na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama podijelila je priču o svom novom iskustvu i  dosadašnjem akademskom životu:

“Rođena sam u Sarajevu 1984. godine. Po završetku II gimnazije upisujem Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Paralelno učim o pozorištu i lutkarstvu u okviru Studija lutkarstva Sarajevo što mi je omogućilo da radim s izuzetno zanimljivim i inspirativnim umjetnicima i pozorišnim radnicima, da putujem te da otkrijem važnost i potencijal koji kultura, umjetnost i obrazovanje ima u oporavku, izgradnji i oblikovanju jednog društva. Istovremeno otkrivam i izazove i prepreke koji stoje na putu ostvarivanja tih potencijala. Na četvrtoj godini studija psihologije pridružujem se timu istraživača u organizaciji proMENTE socijalna istraživanja gdje otkrivam svijet društvenih istraživanja, što će utjecati na to da pozorište zamijenim istraživanjima i što će u narednih deset godina značajno oblikovati moj život.”

Dobili ste ovu stipendiju, šta ona znači za vas, za daljnje školovanje?

“Kao što će vjerovatno reći svaka osoba koja je dobila stipendiju, postati dijelom Chevening zajednice je jedno veliko priznanje i čast. Ove godine ta zajednica broji 1750 ljudi koji dolaze iz 141 zemlje i biti jedna od onih koji su stavili Bosnu i Hercegovinu na tu listu je zaista sjajno. Biti Chevener znači da je neko prepoznao vaš potencijal, dosadašnji rad i da vjeruje da posjedujete nešto, bilo da je riječ o znanju, vještinama, volji ili idejama, što može doprinijeti tome da ovaj svijet bude, makar malo, bolji. To naravno sa sobom nosi i jedno breme odgovornosti, ali i priliku da vidite od kakvih materijala ste satkani i kako se nosite s izazovima. Imati priliku da se nakon deset godina radnog iskustva vratim formalnom obrazovanju, i to na University of Glasgow, jedan od prestižnih svjetskih univerziteta, u prelijepu Škotsku, na program na kojem se izučavaju upravo one teme kojima se godinama bavite je rijetkost. Jako sam zahvalna na toj prilici i ne sumnjam da ću zbog ovog iskustva postati boljom i osobom i istraživačicom.”

Sada ste u Škotskoj, opišite jedan vaš radni dan i kako vam se sviđa na Univerzitetu i uopće u Škotskoj.

“Moja trenutna svakodnevnica se vjerovatno ne čini naročito uzbudljivom, ali ja beskrajno uživam u njoj. Moj prosječan radni dan sastoji od odlaska na predavanja, nakon čega odlazim u univerzitetsku biblioteku (u kojoj se može naći sve šta vam treba), pauzu pravim u jednom od slatkih kafea u West Endu, a navečer s prijateljima odlazim u neki od brojnih glazgovskih pabova.
Budući da do sada nisam imala priliku boraviti duže u Velikoj Britaniji, u Škotskoj nikada prije nisam bila, imam prilično ambiciozan plan da iskusim i vidim što više. Slobodne dane i vikende koristim za šetnje po Glasgowu ili za kratke izlete po Škotskoj. Glasgow je izuzetno zanimljiv, društveni i kulturni život je jako bogat tako da nikada nije dosadno. Što se ostatka Škotske tiče, do sada sam uspjela vidjeti samo djelić, ali to je učinilo da želim vidjeti još više. Highlands i Isle of Skye su destinacije koje bih svima preporučila, prelijepi predjeli, srdačni ljudi, dobro pivo i viski.”

Kakva je razlika između studiranja u BiH i Škotskoj.

“Education, Public Policy and Equity je naziv jednogodišnjeg master programa koji pohađam na University of Glasgow i koji je zapravo bio ključan u donošenju odluke o tome gdje ću u Velikoj Britaniji studirati i živjeti godinu dana. Program je kreiran tek prije pet godina jer je uočena potreba da se tema obrazovanja počne izučavati u odnosu na to kako se javne politike kreiraju, kako promjene u javnim politikama utječu na školstvo te da li i kako obrazovanje tretira brojna pitanja jednakosti i nejednakosti s kojima se danas suočavamo. Mislim da upravo ovo ilustrira ključnu razliku između visokog obrazovanja u Škotskoj i BiH. Visokoškolske institucije ovdje imaju mogućnost da brže uvode promjene i da kreiraju i nude programe koji su relevantni i koji tretiraju trenutna goruća pitanja i pojave. Naši univerziteti su, nažalost, i dalje tromi, prilično institucionalizirani i zatvoreni, što uz gotovo nikakva ulaganja, dovodi do toga da kaskamo u istraživanjima, u inovacijama i u razvoju. Što se samog studiranja tiče, ono ovdje nije svedeno samo na predavanja i ispite. Univerzitet i različita studentska tijela čine sve da budete aktivni i uključeni i da osim propisanih sadržaja na programima učite i o tome šta znači biti student i građanin i kakve sve mogućnosti, ali i dužnosti imate u oblikovanju zajednica u kojima živite. Lista vannastavnih aktivnosti i klubova nema kraja, za svakoga postoji ponešto, od sekcije za pletenje do planinarenja, humanitarnih i aktivističkih akcija, marksističkih skupova do različitih sportova, plesa i fotografije.
Studenti dolaze iz čitavog svijeta tako da imate priliku uživati u raznovrsnoj hrani, muzici… Jako je dinamično, i biti student, i to student u Glasgowu je zaista sjajno.”

Daljnji planovi..

Moji budući planovi definitivno uključuju daljnje bavljenje istraživanjima u oblasti obrazovanja i društvenih nauka jer i dalje vjerujem, neki će možda reći naivno, da je obrazovanje i znanje ključno za bilo kakve promjene i razvoj. Bosna i Hercegovina još uvijek luta u postavljanju jasne vizije društva koje možemo i želimo biti. Obrazovanje i obrazovni sistem je jedan od nosećih stubova društva i mislim da svi mi, i kao profesionalci, i kao građani i građanke, moramo preuzeti odgovornost za to kakva će ta vizija biti i kakvu budućnost ćemo živjeti.

Chevening stipendisti BiH 2019University of GlasgowChevening stipendisti na University of Glasgow

Chevening program: https://bhdinfodesk.com/2019/09/01/objavljen-javni-poziv-za-dodjelu-chevening-stipendija-za-akademsku-2020-21-godinu/

Pripremio: Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

 

Related posts

Od Minhena do Hamburga, od Slovenije do Australije: Bosanske škole – ponosno o domovini!

Editor

“Preporod” traži od vlasti RS da učenicima omogući obrazovanje na bosanskom jeziku

Editor

Boston: Nefiri Mašić nastavnici bosanskog jezika pripala nagradu Terri Lynne Lokoff

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment