Dopunske škole

Otvaranjem portala za učenje maternjeg jezika država “pere ruke” od ove neuređene oblasti u bh. dijaspori

Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori  od juče  je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika.

Kako je istaknuto, ovim je realizirana obaveza države da omogući dopunsko obrazovanje za vosanskohercegovačku djecu u dijaspori, što je bio dio  zahtjeva bh. dijaspore.Ovim je omogućeno učenicima da na maštovit i kreativan način izučavaju jezike i kulturu svoje domovine. Novi pristup nastavi kombinacija je vizuelnog i autovizuelnog načina učenja obogaćen pričama, pjesmama i ilustracijama koje dočaravaju ljepote bh. pisane riječi i misli, tradicije, običaja i kulture.

Sadržaj portala usklađen je s nastavnim planom i programom za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi za djecu u inostranstvu kojeg je izdalo Ministarstvo civilnih poslova 2005. godine te s udžbenikom za dopunsku nastavu za djecu u inostranstvu.

U školskoj 2017./2018. godini postoji 75 bh. škola u dijaspori, registrirano je 3.005 učenika i 121 nastavnik te je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović pojasnio da će sva djeca u inostranstvu moći putem ovog portala na moderniji način učiti o svojoj domovini.

Web platforma za sada nudi obrazovanje iz maternjeg jezika putem 174 lekcije i oko 400 minuta snimljenog multimedijalnog materijala s vježbama i testovima, ali u planu je uvođenje izučavanja drugih predmeta poput muzičke i likovne kulture te poznavanja prirode i društva.

Otvaranjem ove platforme, država na ovaj način “pere ruke” od ove neuređene  oblasti u bh. dijaspori. Naime,  naša Vlada iako ima zakonsku obavezu i dalje neće materijalno pomagati  rad velikog broja  dopunskih škola koje djeluju u dijaspori. Brigu za to su ostavili volonterima, učiteljima i roditeljima.

Koliko naša vlast kaska za dešavanjima u dijaspori može poslužiti podatak da je Bosnia Appeal iz Birminghama prije skoro 18 godina na svojoj web stranici  “otvorila” prvu on line bh. dopunsku školu.

BHDINFODESK

Related posts

NJEMAČKA: NASTAVLJA SE IZVOĐENJE NASTAVE U BOSANSKIM DOPUNSKIM ŠKOLAMA

Urednik BiH Info Desk

Učenje maternjeg jezika u predškolskoj dobi u dijaspori

BHD Info Desk Administrator

REUTLINGEN: POČELO IZVOĐENJE NASTAVE U BOSANSKOJ ŠKOLI

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment