Dopunske škole

Otvaranjem portala za učenje maternjeg jezika država “pere ruke” od ove neuređene oblasti u bh. dijaspori

Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori  od juče  je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika.

Kako je istaknuto, ovim je realizirana obaveza države da omogući dopunsko obrazovanje za vosanskohercegovačku djecu u dijaspori, što je bio dio  zahtjeva bh. dijaspore.Ovim je omogućeno učenicima da na maštovit i kreativan način izučavaju jezike i kulturu svoje domovine. Novi pristup nastavi kombinacija je vizuelnog i autovizuelnog načina učenja obogaćen pričama, pjesmama i ilustracijama koje dočaravaju ljepote bh. pisane riječi i misli, tradicije, običaja i kulture.

Sadržaj portala usklađen je s nastavnim planom i programom za predmete dopunske nastave u osnovnoj i srednjoj školi za djecu u inostranstvu kojeg je izdalo Ministarstvo civilnih poslova 2005. godine te s udžbenikom za dopunsku nastavu za djecu u inostranstvu.

U školskoj 2017./2018. godini postoji 75 bh. škola u dijaspori, registrirano je 3.005 učenika i 121 nastavnik te je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović pojasnio da će sva djeca u inostranstvu moći putem ovog portala na moderniji način učiti o svojoj domovini.

Web platforma za sada nudi obrazovanje iz maternjeg jezika putem 174 lekcije i oko 400 minuta snimljenog multimedijalnog materijala s vježbama i testovima, ali u planu je uvođenje izučavanja drugih predmeta poput muzičke i likovne kulture te poznavanja prirode i društva.

Otvaranjem ove platforme, država na ovaj način “pere ruke” od ove neuređene  oblasti u bh. dijaspori. Naime,  naša Vlada iako ima zakonsku obavezu i dalje neće materijalno pomagati  rad velikog broja  dopunskih škola koje djeluju u dijaspori. Brigu za to su ostavili volonterima, učiteljima i roditeljima.

Koliko naša vlast kaska za dešavanjima u dijaspori može poslužiti podatak da je Bosnia Appeal iz Birminghama prije skoro 18 godina na svojoj web stranici  “otvorila” prvu on line bh. dopunsku školu.

BHDINFODESK

Related posts

Fondacija Muharem Berbić realizuje projekat pod nazivom „Inkluzije za budućnost “

BHD Info Desk Administrator

Sebilj.net organizuje foto-konkurs “Ramazan kroz objektiv”

Editor

Lajčak: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa

Editor

Leave a Comment