Dopunske škole

Islamski kulturni centar Grac: Uspješna realizacija kućnog mekteba

banner

Veliko je iskušenje snašlo mektebsku djecu i njihove muallime u doba samoizolacije zbog pandemije virusa Korona. Posebno sada u toku ramazana, kada su djeca navikla na čest boravak u džamiji, džematske ibadete, zajedničke iftare, djecu je jako teško motivisati na rad i učenje. U ovom članku donosimo primjer kako se i u krizi  može naći dobro rješenje. Naravno uz veliki trud i zalaganje, spremnost na promjenu i inovativnost.

Mektebsko-muallimski tim Islamskog kulturnog centra Grac u Austriji broji 15 osoba i zadužen je za podučavanje oko 350 mektebske djece koja su podjeljena u 12 grupa. Nakon donošenja odluke austrijskih vlasti o proglašenju izolacije, te zabrani bilo kakvih okupljanja, muallimski tim ovog džemata je odlučio da djeci nadomjesti nedostatak mekteba online nastavom putem Zoom aplikacije. Ovaj način izvođenja nastave je planiran sve do kraja mektebske godine.

Medjutim, kako je i sam ramazan bio pred vratima, muallimski tim se odlučio da svojim mekteblijama ramazanski ugođaj približi u njihovim kućama, kako bi djeca mjesec ramazan dočekala najbolje i najljepše što mogu, baš onako kako je to bilo prethodnih godina u džamijskom ambijentu. Tako je svaki mekteblija imao priliku neposredno pred sami ramazan primiti ramazanski paket na kućnu adresu.

Takav jedan paket sadrži: pismo muallime upućeno djetetu kao i ramazansku čestitku, dječiji kalendar, te i knjižicu dobrih djela, zatim 30 edukativno-zabavnih izazova, kroz koje će svaki dan do bajrama prolaziti, a one najvrijednije očekuju i posebne nagrade. U sastavu kućnog mekteba, kao I ramazanskog programa pojedine mualime i muallimi su za svoju djecu pripremali i kraće video poruke uz vedar osmijeh i prigodne sadržaje. Također djeca imaju priliku tri puta sedmično slušati ramazanske priče snimljene od strane muallime. Dječija radost i zadovoljstvo su samo vjetar u leđa mektebskom timu za naredne poduhvate. 

Ovo je zacijelo jedan od većih projekata mektebsko-muallimskog tima ovog džemata, i sretni smo da je uspješno realizovan, i podržan od strane roditelja i uprave džemata. 

Mektebska nastava u Islamskom kulturnom centru Grac se uglavnom odvija na bosanskom jeziku, što je posebno bitno u džematima u dijaspori. Kroz ovakve aktivnosti djeca uče i usavršavaju i maternji jezik, ali i stiču nova znanja o vjeri, kulturi i tradiciji zemlje iz koje potiču. U sastavu mekteba imamo i grupu koja trenutno broji 22 djece različitih nacija, sa vođenjem nastave na njemačkom jeziku. 

Sretni smo da su nam u mektebu i djeca porijeklom iz Turske, Sirije, Pakistana, Irana i još mnogih zemalja. 

Naš tim svoje ramazanske materijale stavlja na raspolaganje za slučaj da se neko želi okoristit i obradovati svoje male mekteblije. Za sve dodatne informacije i konkretni sadržaj, možete nas kontaktirati na email office@islamgraz.org

Islamski kulturi centar Grac/ knjige
Islamski kulturi centar Grac


Rado vam stojimo na raspolaganju. 

Koordinatorica za mektebsku nastavu, 

Zehira Dedić-Salkić

Related posts

Objavljen konkurs za novih 100 stipendija BBI banke iz fonda „Sheikh Saleh Kamel“

Urednik BiH Info Desk

NA KONKURS ZA NAJBOLJE LIKOVNE I LITERARNE RADOVE UČENIKA U ŠKOLSKOJ 2018/2019. GODINI STIGLO NEKOLIKO STOTINA RADOVA

Učenici škole bosanskog jezika u Melbournu svečano obilježili matursko veče 16. generacije maturanata

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment