Moj stav Pogledi

ANALIZA: KO JE “SMISLIO” BANJALUČKI “TIANANMEN”

banner

Milorad Dodik nije sretan zbog groznih slika nasilja koje su obišle svijet, mozak policijske akcije bio je ministar Dragan Lukač, on je tokom rata bio na čelu specijalne jedinice MUP-a RS u Banja Luci i dovodi se u vezu sa presuđenim ratnim zločinima koje su pripadnici te policijske formacije počinili nad Bošnjacima u regiji Bihać

 

“Milorad Dodik jeste svojevremeno najavljivao da će odmah nakon izbora ‘očistiti’ Trg Krajine od pripadnika grupe ‘Pravda za Davida’, zbog proSlave 9. januara, ali on sigurno nije odobrio, a kamoli naredio tako robusnu upotrebu sile od strane policije prema građanima, roditeljima ubijenog Davora i liderima opozicije“.

Ovim je riječima događaje na Trgu Krajine u razgovoru za portal “SB” prokomentirao jedan dobro upućeni bivši političar iz Banja Luke za kojeg se ne može reći da ima razumijevanja i “milosti” prema Dodiku, njegovoj politici, metodama i tehnikama održavanja na vlasti. I ovaj Banjalučanin, kao i mnogi poznavatelji prilika u Republici Srpskoj vjeruje da je glavni kreator i nalogodavac prekomjerne upotrebe sile i terora policijskih snaga na ulicama Banja Luke bio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Lukaču su nakon odlaska Dodika u Predsjedništvo BiH i prelaska Željke Cvijanović iz Vlade RS na mjesto predsjednice entiteta, porasle ionako ogromne ambicije i on je sad glavni baja u Vladi RS“, objašnjava isti sugovornik.

Teško je pretpostaviti šta su konačne ambicije Dragana Lukača, koji je ponovo izabran za ministra unutrašnjih poslova u Vladi novog premijera RS Radovana Viškovića. Prema izvorima iz Banja Luke, Milorad Dodik je Lukaču nudio ministarsko mjesto u budućem Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Lukač je mogao birati između funkcije ministra odbrane, ili da zamijeni Dragana Mektića na mjestu ministra sigurnosti. Odbio je i jedno i drugo, pri tom kazavši Dodiku da ne „želi raditi za državu protiv koje se borio“.

„NEMOJ PO GLAVI, DRUŽE PLAVI“

Isti izvori otkrivaju da je Dodik imao spremnu zamjenu za Lukača na ministarskoj funkciji. Riječ je o Siniši Kostreševiću, aktuelnom načelniku Uprave kriminalističke policije, dugogodišnjem najbližem Dodikovom suradniku. Kostrešević je nedavno i predmet ubistva mladiča Davida Dragičevića preuzeo od Uprave za organizirani i teški kriminal. Policajac Kostrešević je ranije bio dovođen u vezu sa aferom “Papak” i upadom u redakciju portala Klix nakon objavljivanja telefonskih razgovora koji svjedoče o vrbovanju narodnih poslanika Narodne Skupštine RS.

Iako je, kako rekosmo, ranije postojala politička odluka da se vlast odmah nakon izbora obračuna sa građanima, koji se deset mjeseci svakodnevno okupljaju na Trgu Krajine, pogotovo zbog svečanosti planirane na tom istom mjestu za 9. januar, ministar Dragan Lukač je u policijsku akciju izvedenu 25. decembra unio prilično tešku, surovu osobnu „dimenziju“: vjeruje se, naime, da je samozaljubljeni Lukač štiteći svoju taštinu i povrijeđenost stalnim prozivkama oca Davora Dragičevića, ovu akciju osmislio i proveo kao neku vrstu ličnog odgovora i odmazde nad roditeljima ubijenog mladića, kao i svima koji su ih podržavali.

Komandovao Lukač: Iz presude Paji Gajiću za ubistvo Nedžada Dizdarevića (Faksimil SB) 

Režimsko nasilje, premlaćivanja, hapšenja, privođenja… bila su cijena kojom su desetine Banjalučana platili povrijeđenu sujetu ministra Lukača. Takvo njegovo ponašanje ne treba iznenaditi, jer nije prvi puta za vrijeme njegovog mandata policija zloupotrijebila svoje ovlasti. Treba podsjetiti da je Lukač uveo specijalne policijske snage u Narodnu Skupštinu RS tokom jednog protesta opozicionih poslanika.

Dragana Lukača u pojedinim krugovima u Banja Luci nazivaju „Mali Putin“, aludirajući na strogoću, beskompromisnost i policijsku karijeru koja ministra povezuje sa ruskim predsjednikom. Lukača sa Rusijom povezuje i dugogodišnja uspješna suradnja, sadržana u Protokolu kojeg je sa policijom Moskovskog okruga potpisao prije tri godine. Iako je kao glavni zajednički zadatak navedena „borba protiv teorizma“, očito je da je suradnja sveobuhvatnija i da je uključivala i borbu protiv neprijatelja vlasti za šta su ruski policajci pravi eksperti.

Za vrijeme prošlog mandata ministra Lukača ruski instruktori su u kampu Zalužani obučavali policiju RS, posebno njenu Specijalnu jednicu. Također, broj pripadnika MUP-a Republike Srpske, aktivnog i rezervnog sastava, narastao je na preko osam hiljada od kojih svi posjeduju automatsko oružje sa dugim cijevima. (Poređenja radi, Vojska Crne Gore broji oko 5 hiljada pripadnika koji nisu ništa bolje opremljeni od policajaca Republike Srpske).

Milorad Dodik je nakon policijske represije nad građanima Banja Luke imao vrlo malo javnih istupa, uglavnom se zadržavao na konstataciji da je „bio šokiran onim što je vidio“. Mnogo toga ukazuje da su čak i Dodika šokirali obim i žestina policijskog nasilja, ali da izbjegava bila šta prigovoriti policiji i zamjeriti se njenom ministru. Razlog je taj, kako tvrde naši izvori, što je Dragan Lukač jedan od rijetkih političara u Republici Srpskoj koji je samostalan u odnosu na neprikosnovenog lidera Dodika. “Predugo je Lukač u policiji, na ovaj ili onaj način, i mogao je za to vrijeme prikupiti gomilu materijala kojim može ucjenjivati i manipulirati Dodikom”, tvrdi naš sugovornik.

KAKO JE LUKAČ DISCiPLINIRAO BANJA LUKU

On nam otkriva da je Dodik prije dvadesetak godina, kada je prvi put postao premijer marginalizirao Dragana Lukača koji je bio jedan od najzaslužnijih za (također uličnu!) pobjedu njega i Biljane Plavšić nad prethodnim rukovodstvom sa Pala. Svi su očekivali da će Lukač već tada postati ministar policije, međutim Dodik se odlučio za neke druge ljude, poput kasnije likvidiranog Ljubiše Savića Mauzera.

„Lukača je Dodik sklonio u Gradsku upravu Banja Luke, što je ovaj doživio kao degradaciju. Ali, Lukač je skoro deset godina bio na čelu Komunalne policije koja je za njegovog mandata, kako se tvrdi, zavela gvozdeni red i disciplinu u Banja Luci. On je pravi policajac, prijek, osvetoljubiv, grub, ali za njegovog mandata Banja Luka je postala uređen i miran grad, a ugostitelji su strahovali da svoje lokale drže samo jednu minutu nakon radnog vremena“, podsjećaju u glavnom gradu RS.

Draga Lukač rođen je prije pedeset godina u Bosanskom Petrovcu, osnovnu i srednju školu završio je u Bihaću. Iako je nedavno u televizijskoj emisiji “Ćirilica” na “Happy TV” bivši ministar MUP-a RS Tomo Kovač za njega rekao da je na početku policijske karijere radio u Sarajevu, potvrda za to nema.

„Jednom je tako udario Juku Prazinu da ovaj umalo nije umro“, kazao je Kovač. Naš policijski izvor koji je tada radio u PU Ilidža tvrdi da Lukač nije bio zaposlen u ovoj policijskoj upravi na čijem je čelu bio Tomo Kovač. “Sjećam se da je jedno vrijeme, nakon odlaska iz Beograda kod nas proveo Naser Orić, ali Lukača se niko ne sjeća”, kaže ovaj penzioniran policijski inspektor.

Dragan Lukač je tokom rata bio na čelu specijalne jedinice MUP-a RS u Banja Luci i dovodi se u vezu sa presuđenim ratnim zločinima koje su pripadnici te policijske formacije počinili nad Bošnjacima u regiji Bihać. Kako tvrde naši sugovornici iz Banja Luke, Lukač i danas ima dobre odnose i relativno česte kontakte sa nekadašnjim pripadnicima Armije RBiH iz Bihaća…

Piše: SENAD AVDIĆ/ SB

BHDINFODESK

Related posts

AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: ZBOG GENOCIDA – VELIKA ZEMLJA KREĆE U AKCIJU UKIDANJA RS-A

Urednik BiH Info Desk

Faruk Kapidžić dia: Koja smo mi banda!!!

BHD Info Desk Administrator

SVEN ALKALAJ PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a : “Schmidt pokušava uvesti aparthejd, UNIŠTIO JE VLADAVINU PRAVA!”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment