Biznis Najčitanije

Mostarac iz Švicarske kupuje nekadašnju Fabriku duhana Mostar

banner

Peripetije u vezi s prodajom Fabrike duhana Mostar nakon 13 godina agonije uskoro bi mogle biti okončane, čime bi se riješilo i uvezivanje radnog staža za 30-ak radnika i njihovo penzionisanje.
Kako saznaje Klix.ba, nekadašnju tvornicu kupuje švicarski poduzetnik Mirsad Rahimić, rođen u Mostaru i već poznat po investiranju u rodni grad i domovinu Bosnu i Hercegovinu.


Završavanje administrativnih pitanja


Rahimić je za Klix.ba kazao kako je dobio usmenu informaciju o ponudi Općinskog suda Mostar za kupovinu objekta te da narednih dana iz Švicarske dolazi u rodni grad riješiti administrativne poslove vezane za kupovinu nekada velebnog objekta.
”Dobio sam informacije da je sutkinja Općinskog suda Mostar donijela zaključak da ide u proceduru mojih 30 dana, ali evo još nemam zvanično to i pismeno”, izjavio je Rahimić.

Prema informacijama kojima raspolaže, utorak i četvrtak se spominju kao dani od kojih treba početi teći rok od 30 dana za kupovinu Fabrike duhana Mostar.

“Narednih dana dolazim u Mostar da počnem pripreme i sve potrebno za otkupljivanje. Gledat ću da u tih 30 dana sve završim i uplatim pa da konačno stavimo tačku na Fabriku duhana Mostar”, kazao je Rahimić.
Istakao je kako je već u pregovorima o tome šta će uraditi s bivšom tvornicom, ali dok ne bude sve administrativno završeno ”jedan kroz jedan”, ne želi iznositi detalje.

“U pregovorima sam sa švicarskim poduzetnicima koji su voljni ulagati u Mostar, kako bismo otvorili nova radna mjesta, ali o tome je još rano govoriti”, dodaje Rahimić.

Ističe kako u Mostaru već ima nekoliko urađenih objekata te da je svaki lijep i kada je riječ o vizuri grada, ali i zaposlenosti ljudi.


Moguća ulaganja investitora


“Ako s Fabrikom duhana Mostar sve bude proceduralno išlo kako treba, mislim da će u skorije vrijeme postati jedno fino zdanje s novim radnim mjestima”, dodaje investitor.

Otkriva da na mjestu bivše fabrike sigurno neće nići nova fabrika duhana i dodaje da je moguće “da bude nešto slatko”.

S obzirom na to da su pregovori o kupovini bili tako iscrpni, dvojica poduzetnika s kojima je krenuo u ovu priču davno su odustala.
“Ja sam rekao da neću odustati, ići ću do kraja i ne sumnjam da ćemo na mjestu ruševne tvornice uskoro vidjeti nešto lijepo”, kaže Rahimić za Klix.ba.

Priznaje da ga je i pored zamršene papirologije u poslu sve vrijeme držao patriotizam i želja da pomogne svom rodnom gradu.

Informacija da je sud usmeno informisao kupca o mogućoj kupovini Fabrike duhana Mostar razveselila je bivše radnike, a posebno one koji čekaju uvezivanje radnog staža kako bi mogli otići u penziju.

Među njima je i Aida Kajtaz koja kaže da je najbolje godine života ostavila u toj tvornici.


Rješenje agonije za radnike


No već trinaest godina, kako priznaje, proživljava agoniju. Tužna je što je 30-ak kolega iz nekadašnje tvornice otišlo na onaj svijet ne dočekavši rješavanje problema koji je sve podjednako bolio i tištio.

”Nadamo se da će posao biti realizovan zato što bi on za nas radnike značio i zvanično rješenje problema koje imamo. Od ta tri miliona, milion i 800 hiljada bilo bi uplaćeno za doprinose Poreznoj upravi, a ostatak novca bio bi podijeljen radnicima”, ističe bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

Podsjetimo, proizvodnja u fabrici koja je s kapacitetima na 20 dunuma zemlje radila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine. Kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli radni vijek.

Iza FDM-a je ostalo 19 miliona KM duga, od čega 10 potražuje Porezna uprava, a ostalo drugi povjerioci. Posebno je veliki dug prema 130 nekadašnjih radnika.

Related posts

Biznis: Dijaspora, turizam i izvoz najveći aduti Bosne i Hercegovine

Najveća crnogorska zastava izrađuje se u BiH, a bit će teška 700 kilograma

BHD Info Desk Administrator

NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment