BiH dijaspora

Derby: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog Svjetskog Rata kao i onih genocida koji su se desili prije i poslije njega, uključujući i onaj koji se desio u Julu 1995. godine u Srebrenici, gdje je brutalno ubijeno više od 8,000 muškaraca, Bošnjaka. Ove se godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza i 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Ovaj se dan obilježava diljem svijeta, a u najvećem broju zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. Januar. Tog se datuma ovaj dan sjećanja obilježava i u Velikoj Britaniji a u Derbiju se organizuje od strane nezavisne grupe za planiranje u okviru nacionalnog dana sjećanja na holokaust “HMD Trust”, uz dugogodišnju podršku i suradnju od strane Bosanskohercegovačkog Udruženja Derby, pa je tako u sklopu programa i ove godine u prostorijama našeg udruženja priređen prijem za mnoge goste.

Kao i mnogo puta do sada, ovaj projekat Bosanskog Hercegovačkog Udruženja u Derbiju podržala je ambasada Bosne i Hercegovine iz Londana, svojim prisustvom Ministar Savjetnik, gospodin Igor Bašić. Pored mnogobrojnih gostiju, prijemu su također prisustvovali gradonačelnik grada Derby, councillor Frank Harwood, te predstavnici Armenske ambasade, Ukrajinske i Jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji.

Što se tiče programa, pored izložbe sa specifičnim naglaskom na ovogodišnju temu “Stand Together”, prisutne je prvo pozdravila i poželila dobrodošlicu predsjednica našeg Udruženja, Nermina Webster te pozvala prisutne da polože cvijeće i odaju poštu žrtvama genocida u Srebrenice i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine na spomenik koji se nalazi u dvorištu Bosanskog Centra u Derbiju. Uslijedio je ostatak programa u kojem je pročitana ispovijest napisana od strane svjedoka učesnika u genocidu u Srebrenici te gledanje kratkog filma.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Derby, councillor Frank Harwood, predstavnik ambasade Bosne i Hercegovine iz Londana, Ministar Savjetnik, gospodin Igor Bašić, predstavnik Armenske ambasade te Ukrajinske i Jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji nakon čega je upriličena zakuska za sve prisutne sa toplim napitcima.

Program je tradicionalno završen u QUAD Centru u čijem su dvosatnom programu učestvovali učenici Bosanskohercegovačke Dopunske Škole i naša folklorna grupa “Bosanski Biseri”. Tokom programa, učenici naše škole, Dženiti Salkić, uručena je nagrada za osvojeno prvo mjesto u natjecanju za najbolje dizajnirani poster na ovogodišnju temu “Stand Together“ koje se svake godine organizuje u svim školama na području grada Derby.

Dženiti čestitamo na osvojenom prvom mjestu a svima vama koji ste na bilo koji način doprinijeli i uveličali obilježavanje ovog veoma važnog događaja od srca hvala.

Bosansko Hercegovačko Udruženje Derby

Related posts

Mirsad Hadžikadić je osnivač i dekan Fakulteta informacionih tehnologija u Charlotteu u Sjevernoj Karolini objavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

SYDNEY: “HAJDE DA LUDUJEMO OVE NOĆI … !”

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Podignuta optužnica protiv Adnana Ćatića

Editor

Leave a Comment