BiH dijaspora

Derby: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

banner

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog Svjetskog Rata kao i onih genocida koji su se desili prije i poslije njega, uključujući i onaj koji se desio u Julu 1995. godine u Srebrenici, gdje je brutalno ubijeno više od 8,000 muškaraca, Bošnjaka. Ove se godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza i 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Ovaj se dan obilježava diljem svijeta, a u najvećem broju zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. Januar. Tog se datuma ovaj dan sjećanja obilježava i u Velikoj Britaniji a u Derbiju se organizuje od strane nezavisne grupe za planiranje u okviru nacionalnog dana sjećanja na holokaust “HMD Trust”, uz dugogodišnju podršku i suradnju od strane Bosanskohercegovačkog Udruženja Derby, pa je tako u sklopu programa i ove godine u prostorijama našeg udruženja priređen prijem za mnoge goste.

Kao i mnogo puta do sada, ovaj projekat Bosanskog Hercegovačkog Udruženja u Derbiju podržala je ambasada Bosne i Hercegovine iz Londana, svojim prisustvom Ministar Savjetnik, gospodin Igor Bašić. Pored mnogobrojnih gostiju, prijemu su također prisustvovali gradonačelnik grada Derby, councillor Frank Harwood, te predstavnici Armenske ambasade, Ukrajinske i Jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji.

Što se tiče programa, pored izložbe sa specifičnim naglaskom na ovogodišnju temu “Stand Together”, prisutne je prvo pozdravila i poželila dobrodošlicu predsjednica našeg Udruženja, Nermina Webster te pozvala prisutne da polože cvijeće i odaju poštu žrtvama genocida u Srebrenice i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine na spomenik koji se nalazi u dvorištu Bosanskog Centra u Derbiju. Uslijedio je ostatak programa u kojem je pročitana ispovijest napisana od strane svjedoka učesnika u genocidu u Srebrenici te gledanje kratkog filma.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Derby, councillor Frank Harwood, predstavnik ambasade Bosne i Hercegovine iz Londana, Ministar Savjetnik, gospodin Igor Bašić, predstavnik Armenske ambasade te Ukrajinske i Jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji nakon čega je upriličena zakuska za sve prisutne sa toplim napitcima.

Program je tradicionalno završen u QUAD Centru u čijem su dvosatnom programu učestvovali učenici Bosanskohercegovačke Dopunske Škole i naša folklorna grupa “Bosanski Biseri”. Tokom programa, učenici naše škole, Dženiti Salkić, uručena je nagrada za osvojeno prvo mjesto u natjecanju za najbolje dizajnirani poster na ovogodišnju temu “Stand Together“ koje se svake godine organizuje u svim školama na području grada Derby.

Dženiti čestitamo na osvojenom prvom mjestu a svima vama koji ste na bilo koji način doprinijeli i uveličali obilježavanje ovog veoma važnog događaja od srca hvala.

Bosansko Hercegovačko Udruženje Derby

Related posts

GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BiH RADIU TORONTO

Urednik BiH Info Desk

Nove lakše mjere za ulazak u Hrvatsku

Editor

Više bh. državljana živi u dijaspori nego u domovini: Zna li ih država privući?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment