Društvo

London: Tema godišnjice genocida u Srebrenici “Svaki korak je važan “

U Westminesteru objavljena tema za ovogodišnju komemoraciju Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici.
Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Događaju je pored članova britanskog parlamenta, prisustvovao i Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ugledni političari i predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i mnogi članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji.
Tema za ovogodišnju komemoraciju 25.godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan “ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.
Državni sekretar, Rt. The Hon. Robert Jenrick, je rekao:
„Prije 25 godina, bili smo svjedoci odvijanja srebreničkog genocida. Preko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka je ubijeno. Hiljade drugih su patili. Mnogo žena i djevojaka bile su žrtve seksualnog zlostavljanja. Svijet je gledao kako se odvijaju ovi užasni događaji. Premalo akcije, a prekasno. Tema sjećanja na Srebrenicu za 2020. godinu je „ Svaki korak je važan “. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici i moramo se založiti za to da napravimo neku razliku. Naša je dužnost da to učinimo, i to je najbolji način da odamo počast ubijenim i da se sjetimo onih koji su preživjeli “.
Prisutnima se obratio Lord Bourne of Aberystwyth, predsjednik “Remembering Srebrenica” organizacije. U svom obraćanju osvrnuo se na postignuća ove organizacije od samog osnivanja 2013.godine. Organizovano je i educirano preko 90.000 mladih o lekcijama o Srebrenici, organizovano blizu 7.500 memorijalnih događaja i aktivnosti širom Velike Britanije, 1.350 aktivista koji su pomogli organizaciji ovih aktivnosti i koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netrpeljivosti u njihovim lokalnim zajednicama. Zahvalio se i bh.zajednici u Velikoj Britaniji naročito Bosnia UK Networku na neizmjernoj podršci.
Dr. Haris Silajdžić, bivši predsjednik Bosne i Hercegovine, je u svom govoru naglasio da je počastvovan što je pozvan prisustvovati ovakvom događaju. Zahvalio se vladi Velike Britanije, organizaciji Remembering Srebrenica te svim pojedincima koji su svojim djelima pomogli narodu Bosnu i Hercegovine. “Ono što posebno želim podvući jeste da je Velika Britanija bila prva u Evropi koja je održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici i prva država koja je otpočela izuzetno važan projekat, a to je edukacija o genocidu počinjenom u Srebrenici da bi cijeli svijet, a posebno građani Velike Britanije i Evrope bio upoznat o ovom tragičnom događaju i najvećem genocidu urađenim poslije Drugog svjetskog rata u Evropi”, rekao je dr.Silajdžić.
Član britanskog Parlamenta, Bob Stewart, bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH , je imao priliku obratiti se publici. Još jednom je podijelio svoja iskustva kad je sa svojom jedinicom kročio u Ahmiće nakon krvavog masakra u kojem je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. “ Ono što sam video u Bosni, između ostalog i masakr u Ahmićima je i dalje najtraumatičniji događaj u mom životu. To što se desilo je sramotno i zastrašujuće što ljudska bića mogu uraditi. I dalje odem u Bosnu i Hercegovinu, posjetim Srebrenicu, Ahmiće. Ponosan sam vidjeti da organizacija “Remembering Srebrenica” svojim aktivnostima podsjeća svakoga šta se desi kada se stvari otmu kontroli.” rekao je Bob Stewart.
Prisutnima su se obratili i Clare McIntosh, studentica i mlada aktivistkinja iz Sjeverne Irske, Asma Shuweikh, Sian Damon, bivša novinarka u Bosni i Hercegovini, sa riječima podrške ovogodišnjoj temi.
Srebreničku Molitvu je izgovorila 13-godišnja Ajla Vukalić, druga generacija preživjelih u Velikoj Britaniji.
Završnim govorom, dr. Azmi Waqar, osnivač Remembering Srebrenica organizacije, se zahvalio svima koji su došli i podržali ovakav događaj. Zahvalio se timu organizacije na njihovom trudu i predanosti, te vladi Velike Britanije bez čije podrške i finansijske pomoći rad Remembering Srebrenica organizacije ne bi bio moguć.Istakao je kako Remembering Srebrenica ima za cilj širenje svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini, o tome šta mržnja donosi, obrazovanju mladih Britanaca o zvjerstvima u Srebrenici.
Stotine komemoracija na ovu temu će se održati širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici u Velikoj Britaniji koja će trajati od 5. do 12. jula 2020. Centralna komemoracija održat će se u Katedrali Svetog Pavla u ponedjeljak, 6. jula 2020. Godine. Očekuje se prisustvo više od 2.000 gostiju, uključujući civilne i političke vođe, članove bosanske zajednice i učenike.

Face.TV

Related posts

Da li je zaista potrebno da u toku dana napravimo 10.000 koraka?

Ubrzan način života jedan od glavnih uzročnika bolesti štitne žlijezde

Bijeli golub ponovo (ne)leti15/205: Priča o jednoj razglednici

Editor

Leave a Comment