Moj stav

Beogradska propaganda radi: „Sarajevska vlast “protjeruje` i mrtve Srbe…“

„Kantonalna uprava Sarajevo najavljuje zakon na osnovu kojeg može da iskopa ostatke oko 13.000 osoba, mahom srpske nacionalnosti, zbog neplaćanja naknade za održavanje groba“, piše beogradska “Politika”.
Ova vijest je, kako se navodi, uznemirila javnost u Republici Srpskoj, a pogotovo izbjegle sarajevske Srbe kojima su grobovi članova porodica jedina preostala emotivna veza s gradom odakle potiču.
Zvaničnici RS-a kažu da sarajevska vlast u kojoj dominantan uticaj imaju Bošnjaci, najavljenim zakonom želi da završi započeti proces etničkog čišćenja Srba i da tako izbriše sve tragove njihovog vijekovnog postojanja u Sarajevu.

“To rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju. Njihova namjera je da nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba, unište i grobove njihovih umrlih. Nema, naravno, reakcije predstavnika međunarodn ezajednice u BiH”, rekao je za “Politiku” Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da uništavanjem srpskih grobova želi da se dokaže kako Srbi nisu nikad živjeli u BiH.
Na nekoliko hiljada nadgrobnih spomenika na sarajevskom groblju “Bare” još prije tri godine postavljene su naljepnice sa pozivom srodnicima “da se jave” ili će u protivnom posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti ekshumirani i završiće u kolektivnoj grobnici.

U “Prokopu”, preduzeću za sahrane i upravljanje sarajevskim grobovima tada je “Politici” rečeno da su naljepnice stavljene na osnovu odluke Skupštine grada Sarajeva iz 2010. kojim je definirano da se grobnica ili grobno mjesto mogu prekopati po isteku 10 godina od dana sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada.

Nada Vranić Beširoević, portparol “Pokopa” rekla je za “Politiku” da u međuvremenu “nije prekopan nijedan grob” čak “ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina.

Ona navodi da pomenute naljepnice nemaju veze sa neplaćanjem godišnje takse već sa prikupljanjem podataka za sređivanje njihove djelimično uništene arhive.

BHDINFODESK

Related posts

“Zabrinuti” Valentin Inzko kritikovao delegate zbog neusvajanja zakona o negiranju genocida

BHD Info Desk Administrator

Reći bh. istinu o 9. januaru je najmoćnije oruđe koje imamo protiv negiranja države BiH

Editor

PRAVNI OSNOV RJEŠAVANJA STATUSA BOŠNJAKA I SPECIJALNOG STATUSA REGIJE SANDŽAKA

Editor

Leave a Comment