BiH dijaspora

Terorista Tobias Rathjen u pokolju u Njemačkoj ubio i mladića porijeklom iz Prijedora

Sinoć je u kasnim satima došlo do pucnjave u dva nargila bara u njemačkom gradu Hanau, blizu Frankfurta. U prvom napadu ubijene su tri osobe, a u napadu koji je uslijedio još pet. U međuvremenu je od posljedica ranjavanja preminula još jedna osoba.
Prema informacijama Kulturnog i sportskog kluba Bosanaca i Hercegovaca u Hanauu, među žrtva napada ekstremnog desničara je i mladić porijeklom iz BiH. Ubijen je dvadesetogodišnji Hamza Kurtović, čiji su roditelji porijeklom iz Prijedora, potvrdili su članovi porodice nesrećnog mladića
Terorista Tobias Rathjen (43), a koji je državljanin Njemačke, izvršio je samoubistvo nakon napada. Vlasti su već saopćile da je motiv napada bila ksenofobija i da je u napadu smrtno stradalo devet, a ranjeno nekoliko osoba, od kojih je jedna teže povrijeđena.
Turski tabloid “Hürriyet”, pozivajući se na svjedoka, izvještava da je počinitelj prvo upucao troje turskih gostiju koji su jeli, a zatim i turskog konobara. Potom je u kafiću “Arena” ubio jednog Bosanca (20), jednog Turčina (22) i konobaricu porijeklom iz Poljske.
Prema pisanju njemačkog Bilda, oba bara, koja su bila mjesto napada, posjećuju pretežno Kurdi, no ministar unutarnjih poslova savezne države Hesse, Peter Beuth, rekao je da, u ovom trenutku, on ne može reći ko su osobe koje su se nalazile u baru.
Savezni tužioci napad tretiraju kao terorizam, izjavio Beuth, dok zvaničnici ističu da postoje dokazi da je napadač bio krajnje desni ekstremista.
“Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom”, rekao je gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky za Bild.
Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

BHDINFODESK

Related posts

Norveška: BiH građani u više gradova odat će počast žrtvama srebreničkog genocida

BHD Info Desk Administrator

Prof. dr. Mirella Muhić, najmlađa doktorica nauka na Lund univerzitetu

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović

Editor

Leave a Comment