BiH dijaspora

Dan nezavisnosti BiH bit će obilježen u 25 gradova Evropske unije

banner

U periodu od 26. februara do 24. marta u dvadeset i pet gradova Evropske unije bit će svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i obnovljeno sjećanje za genocid u Srebrenici i brojne druge zločine koje je preživio bošnjački narod.
“Tradicionalno sa brojnim institucijama, udruženjima i organizacijama godinama u dijaspori obilježavamo Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH, ali i druge značajne datume za našu zemlju i narod”, saopćio je publicista i koordinator obilježavanja Dana nezavisnoti BiH u dijaspori Adis Tanović.

Ove godine je, kako je to saopćeno, partner projekta i pokrovitelj programa Gradska uprava Sarajeva.

“Glavni organizator manifestacija je Islamska manifestacija Bošnjaka u dijaspori, čiji članovi su izuzetno dobro integrisani u društvo, ali ono što raduje, i suviše daleko od asimilacije. Upravo ovakvi projekti su potrebni dijaspori, kako bi se spiječila asimilacija i zadržala ljubav prema domovini”, stoji u saopćenju.

Navodi kako su pored Islamske zajednice, koja ima nevjerovatnu infrastrukturu u Zapadnoj Evropi vrijednu stotine miliona eura, partneri projekta brojna udruženja i organizacije, koja također daju doprinos u očuvanju prije svega bosanskog jezika i identiteta.

“Prva manifestacija bit će održana u Minhenu 28.02. u sali IKC Sabur u Minhenu, gdje će biti prikazane izložba fotografija i dokumentari film o stradanju Bošnjaka u brojnim gradovima svoje domovine nakon proglašenja nezavisnosti”, navodi se u saopćenju Adisa Tanovića.

Pored navedene izožbe, bit će promovisano novo izdanje Turističkog vodiča Sarajevo, koje je izašlo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te predstavljena izložba fotografija “Kulturno historijsko naslijeđe Sarajeva” pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sarajeva.

“Druga manifestacija će biti održana u saradnji Konzulata BiH u Štutgartu i džemata Štutgart. Generalni konzul gosp. Began Muhić koji od samog početka učestvuje u organizaciji ovog događaja, od velike je pomoći našim ljudima koji žive u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg”, stoji u saopćenju.

Već naredni dan u velikoj sali u Kolnu bit će održana još jedna velika manifestacija u Njemačkoj. Potom slijede i u drugim gradovima Hamburgu, Odenseu, Malmeu, Kopenhagenu, Stockholmu, Motali, Helsinborgu, Wiesbadenu…

U Gradskoj vijećnici u Mannheimu bit će, kako je to saopćeno, svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo brojnih uspješnih Bošnjaka, ali i gradonačelnika i predstavnika Gradske uprave Mannheima. U Orebru će 7. marta na manifestaciji povodom Dana nezavisnoti biti svečano otvorena “Bosanska kuća”, koja će biti najveći bošnjački i islamski centar u Skandinaviji.

Također i u Ženevi i Cirihu su planirane velike manifestacije. Program se završava u njemačkim gradovima Penzbergu i Rosenheimu, gdje će biti završena jednomjesečna turneja obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Lucern: Preko 4.000 ljudi koji istinski vole svoju domovinu na proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

Časopis BOŠNJAK – Br.54.

Muzičar Mirko Perković Poky: Narodski sam čovjek, živim na relaciji Livno- Berlin – Minhen

Editor

Leave a Comment