BiH dijaspora

Chicago: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

banner

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Chicagu, na prestižnom Layola Univerzitetu.

Omladinska grupa organizovala je događaj o kojem će se dugo pričati, a na kojem su prisustvovali građani BiH koji godinama žive i rade u Americi, ali i Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu, te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i Ahmet Sejdić, bivši komandant 1. Višegradske brigade.
Nakon interpretacije himne Bosne i Hercegovine i SAD-a prisutnima su se obratili voditelji programa.

Na početku programa istaknuta je važnost očuvanja jezika i tradicije, te je predstavljen i novi projekat omladinske grupe pod nazivom “Vote BiH 2020”, a prisutnima je objašnjen sam proces registracije, šta je potrebno za registraciju, ali i samo glasanje na predstojećim izborima u BiH.
Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS-u, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u manji bh. entitet.
Generalni konzul Resić se obratio prisutnima, prisjetio se dešavanja 90-tih godina, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića koji je održao emotivan govor. Akademik Abdulah Sidran govorio je o skromnosti generala Sejdića, te izrecitovao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu, nakon čega se Sidran vraća u Bosnu.
Pred sami kraj prisutni u velikoj sali Layola Univerziteta imali su priliku da premijerno pogledaju kratki film od 10 minuta pod nazivom “Castels” , nakon čega je omladinska grupa izašla na binu te simboličnim majicama sa natpisom “VOTE BIH” prenijela jaku poruku svim prisutnim.
Voditeljica programa još jednom je skrenula pažnju na bh. zajednicu u Americi kojoj je potrebno da se aktivira više nego prethodnih godina, te da se registruju i glasaju, kako na Općinskim izborima u BiH, tako i da bh. dijaspora sa američkim pasošem glasa na Predsjedničkim izborima u SAD-u.
Velike zasluge za obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Chicagu imaju: Ahmedin Špiodić, Almira Vajzović, Amina Ahmetović, Asja Omeralović, Azra Atić, Haris Džubur, Irfan Poljak, Jasmin Mehinović, Lejla Ošijan, Majda Jakupović, Melina Sivac, Nermin Dračić, Semir Delić, Zehra Halilić, Adela Isović…

Faktor

Related posts

Linz: Uz Dan državnosti BiH predstavljanja knjiga „Srcem zapisano“ Edina Šarića i izložba Munibe Hasanović

Uskoro „Dani dijaspore“ u Travniku i veliki koncert Halida Bešlića

BHD Info Desk Administrator

Bosanac sa adresom u Hamburgu: Vlasnik 12 Ginisovih rekorda

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment