BiH dijaspora

Flensburg: Promocija književnog djela Vezuv Bašića Baše

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine dana 1.3. 2020. godine u Flensburgu je održana promocija književnog djela Vezuva Bašića Baše. Organizator ove zanimljive promocije bio je Bosanski klub „Behar“ iz Flensburga.

Posjetiteljke

Nakon uvodnog dijela, posvećenog Danu nezavisnosti, autor je predstavio svih deset knjiga koje je do sada objavio. U tom sklopu recitovao je pjesme iz svojih knjiga poezije, a koje su posvećene našoj domovini. Nakon toga govorio je o svom književnom djelu. Posebno je naglasio da piše narodnim jezikom kojim govore njegovi likovi iz književnih djela. Piše o izbjeglicama i nihovim teškim i tužnim životnim pričama. Rekao je da mu je cilj otkloniti razlike koje vladaju između onih koji su izbjegli u toku rata i agresije na našu domovinu i onih koji su ostali. Često se radi o predrasudama sa obje strane, a antagonizam se treba prevazići istinom i pisanjem. Ono što nije napisano vremenom se zaboravi, istakao je on.Takođe je rekao da su svi njegovi likovi živi ljudi čije je istinite životne priče čuo od njih samih ili od njihovih najbližih. Uslijedila su pitanja domaćina, a nije uskraćen odgovor ovog autora ni na jedno od tih pitanja.

Vezuv Bašić

Nakon toga nastavljeno je druženje članova ovog kluba sa piscem iz Danske uz bosanske ćevape i prave domaće lepine. Domaćini su se gostu zhvalili na lijepoj književnoj večeri, a Bašić je istakao izuzetno ljubazan prijem koji su mu priredili domaćini. Dogovoreno je da se ovaj susret ponovi na jesen promocijom njegovog novog romana „Unproforsko kopile“.

A.M./BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: USAID u protekloj godini dodjelio 49 grantova investitorima iz dijaspore

Minhen: Prof. dr. Milomir Ninković pristao na pomoć pri liječenju bh. mališana u inostranstvu

BHD Info Desk Administrator

Švicarska: Admir Greljo istraživač u najvećoj svjetskoj laboratoriji iz oblasti fizike

Editor

Leave a Comment