BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 53/ 205: OSTADE KUHINJA PUSTA…

Hvala na brojnim mejl, Fb i sms porukama sa izrazima saučešća. U prezadnjoj objavi je išla zahvala Univerzitetssjukhuset Örebro (Akuten, Lugnavdelning 12 i Avdelning 84). Posebno hvala Mirsadi i Esadu Caniću, koji su moju dobru staricu dan pred odlazak na Akuten toplo ugostili/razvedrili i sve vrijeme bili od pomoći.
Ostade kuhinja pusta i Majkino „mjesto“. Pored prozora tri godine stajale naočare i krupnim slovima broj moga telefona u slučaju srćanog napada. Na drugom fotosu je njen cvijetni aranžman a poviše mladjahni hairlija na Vratolomcu. Iz zamišljenog pogleda obistinila slutnja da ne ide na dobro sa rodnim gradom. Na trećam stigao odaslati grubu skicu budućeg mezara i- biće ispunjena želja da bude pored svog Abdulaha; na četvrtom pisano o plavom cvijetu koji je Majka izradila od salvete i poklonila Univerzitetssjukhuset.

I to nije slučajno- na zasebnom fotosu izgleda crn, a u koicidenciji sa bijelim cvijetom iz romana i fontane na Kazanbašči…
P.S. Zbog situacije oko virusa do daljnjeg odgodjen prevoz u Bosnu i još ne može objaviti datum dženaze u Zvorniku. Na sve to odluka da odjavim stan, sva procedura a najteže oko pakovanja najdragocjenijeg- ponešto sačuva za uspomenu na Majku.
Već oko prevoza moje umjetničke i mirovne zaostavštine- poklona od djece i umjetnika, prvih dana sam bio raspamećen. Ostaviti ovdje, pa kombinacije Norveška i Austrija- sve ide u Zvornik u moju kuću i ako bude snage jednog dana otvori muzejska postavka GljivaMira.
Nedovoljno je prostora da sve stane (Internacionalna izložba „Dječije zastave“, sastavljene na 25- metarskom platnu koje u zraku nosi Bijeli golub, Internacionalni kišobran, prečnika 3 metra sa štafelajima na kojem su djeca u Norveškoj i Švedskoj crtala mir, izložbe „Grad koji je prvi otišao“, „Priča o GljiviMira“…
Biće prevezen i veliki Bijeli golub iz Stadsparka u Örebru koji je tri godine bio u okviru scenografije mirovnog programa (Barnens fredsgala). Neće moći stati (treba bar dvostruko viši plafon) a može biti alternativa manji što su poklonili učenici Tullängsgymnasiet…


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

 Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Mensur Graca: Postoji veliko interesovanje za bh. planine među Dancima

Editor

Madrid: Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen u bosanskohercegovačkoj ambasadi

Copo Sejo

Dr.Emir Ramić: Šta je nama Memorijalni centar Potočari?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment