Moj stav

Entitet RS proglasio vanredno stanje!

Narodna skupština RS (NSRS) je proglasila vanredno stanje u ovom bosanskohercegovačkom entitetu zbog pandemije COVID-19, saopćeno je iz NSRS.

Kako je saopćeno, Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku Srpsku ili dio Republike Srpske u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike.

”Takođe, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/08), propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske. Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost”, saopćeno je iz NSRS.

BHDINFODESK

Related posts

DW, NDR, WDR, SZ otkriva: Kina zatvara Ujgure u logore samo zato što su muslimani

Editor

Novi detalji: Misa u Sarajevu organizirana po zakonima Hrvatske!

BHD Info Desk Administrator

Dr. Nedim Ademović: Zašto su Bošnjaci protiv Čovića

Leave a Comment