Dopunske škole

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN DJEČIJE KNJIGE: UPOZNAJTE SVOJU DJECU SA SVIJETOM KNJIGA!

banner

Poziv nastavnicima i predavačima (i roditeljima, posebno onima koji su daleko od svoje djece) u bosanskim dopunskim školama u dijaspori da danas, online, putem maila, telefona ili na drugi dostupan način stupe u kontakt sa svojim učenicima i porazgovaraju o bogatstvu svijeta koje se krije u knjigama

Danas je Međunarodni dan dječije knjige. Svakog drugog aprila, u svijetu se obilježava Međunarodni dan dječije knjige (ICBD – International Children’s Book Day), a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju. Zadnjih, više od 10 godina ovaj datum se obilježava i u dopunskim školama BiH u dijaspori koje koordinira Savez dopunskih škola BiH.

Ovaj datum nije odabran slučajno. Naime, na današnji dan rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki, slavni Danac Hans Kristijan Andersen. Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva vijeka, a brojne dječje knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.

Ovaj dan se obilježava kako bi se ukazalo na važnost dječije knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.
Međunarodni dan dječije knjige nije samo za malu djecu koja vole čitati, već i za sve nas. Stoga, odlična je prilika da baš na ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se lijepih uspomena.

Prilika je to za prisjećanje na sva ona književna djela koja su obilježila naše djetinjstvo, ali i za promociju novih knjiga koje će tek pronaći svoje čitatelje. Zbog toga se u mnogim vrtićima, školama i bibliotekama organiziraju događanja, izložbe i predavanja.

Mi iz BiH imamo sreću da imamo nekoliko izuzetno dobrih dječijih pisaca. Ma ne dobrih, najboljih!

S obzirom da se zbog trenutne situacije, zbog koronavirusa, ne održava nastava u dopunskim školama BiH u dijaspori, Savez dopunskih škola BiH u dijaspori poziva sve nastavnike i predavače u bosanskim školama u dijaspori da danas, online, putem maila, telefona i slično stupe u kontakt sa svojim učenicima i porazgovaraju o bogatstvu svijeta koje se krije u knjigama.

Haris Halilović

Related posts

ODLUKA NA SASTANKU GRAĐANA BiH U REUTLINGENU: POČINJE SA RADOM BOSANSKA ŠKOLA

BHD Info Desk Administrator

Sarajlija dr. Edin Begić, najbolji istraživač u oblasti neurologije

Editor

Stuttgart: Tradicionalni susreti dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj zakazani za 18. juli 2021. godine

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment