Društvo

Umiješane i bh. firme: Otkrivena međunarodna prevara prilikom nabavke zaštitnih maski

banner

Tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, poduzeli su aktivnosti u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije, kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano sa nabavom zaštitnih maski za poduzeće iz Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

Aktivnosti se odnose na sumnju u prijevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno preduzeće iz Slovenije, u kojem su sudjelovali i određeni državljani i firme iz BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je suradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužiteljstva BiH i naredbu Suda BiH policijski djelatnici SIPA poduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava. Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca u iznosu od 586 749 KM

Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja. 

Patria

Related posts

Fuad Halilović: Pobijedio karcinom, a danas pravi perike za bolesnu djecu

Urednik BiH Info Desk

(Video) Arapski i turski investitori u okolini Sarajeva bez potrebnih dozvola grade najmanje pet naselja

Urednik BiH Info Desk

PIJETET ŽRTVAMA U LONDONU: Katolička crkva Velike Britanije obilježava 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

Leave a Comment