Moj stav

U Hrvatsku bi se zbog pandemije moglo vratiti čak 50.000 iseljenih

banner

Zbog krize prouzročene koronavirusom počeli su se u Hrvatsku vraćati iseljenici koji su ostali bez posla u državama EU, ali i oni koji sada žele biti uz obitelj, u sigurnosti doma, svjesni da će im u inozemstvu biti i teže i skuplje ako se razbole, piše u ponedjeljak Večernji list.

 Ako kriza dulje potraje, broj iseljenih koji će se vraćati samo će rasti jer će kao stranci među prvima gubiti poslove, navodi dnevnik.

 Demograf Stjepan Šterc ističe da nije izvjesno da će se vraćati u Hrvatsku druga i treća generacija iseljenika jer su se etablirali vani i neće napuštati svoja prebivališta.

 “Vraćat će se iseljenici koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku jer zbog krize ostaju bez posla i ne mogu plaćati skupe najamnine u EU. Očekivano je da se ljudi u ovoj situaciji vraćaju u sigurnost svog doma. Teško je procijeniti koliko će ih biti, ali ako pretpostavimo da se od ulaska Hrvatske u EU iselilo oko 350 tisuća građana i da će u krizi veliki broj njih ostati bez posla, potencijalno će se u Hrvatsku vratiti do 50-tak tisuća ljudi”, smatra Šterc.

 Dodaje da to ne znači da će se svi vratiti odmah, nego ove godine te u nekoliko sljedećih godina. Broj povratnika, dodaje, ovisit će i o tome kako će Hrvatska reagirati na krizu u gospodarskom smislu i hoće li razviti modele za njihov povratak, prenosi Hina.

Related posts

HASEČIĆ TRAŽI OD PREDSJEDNIŠTVA I MIP BIH DA SE UKLONE SVE DIPLOMATE KOJI NEGIRAJU GENICID U SREBRENICI

Editor

Nova stranka: “Pokret most 21” upriličio prvi promotivni skup u Sarajevu

Hodžalijski genocid – tragedija XX vijeka

Editor

Leave a Comment