BiH dijaspora

Pet autobusa sa bh. državljanima trebali krenuti danas iz Austrije, mnogi ipak odustali jer ne žele u šatore

Pet autobusa sa građanima Bosne i Hercegovine danas je trebalo da krene iz Beča za BiH, ali je njihov polazak trenutno upitan.  

Kako je za Faktor potvrđeno iz agencije El Kiram International Reisebüro GmbH, koja je organizovala povratak naših državljana u domovinu, u 11 sati su dobili dopis iz tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem stoji da svi Bosanci i Hercegovci koji dođu autobusima iz Beča moraju ići u obavezni dvosedmični prinudni karantin u šatorsko naselje koje se nalazi na granici.

– Prije ove odluke imali smo pet punih autobusa iz Beča, a kada smo počeli obavještavati naše ljude o novoj proceduri, većina je odustala – kaže Sadik Džafo, jedan od organizatora prijevoza bh. državljana.

Dodaja da su do sada obavijestili 50 ljudi koji su rezervisali mjesta, a samo njih pet je potvrdilo da će putovati i pristati na karantin na granici.

– Svi ostali su negativno odgovorili. Jučer smo dobili dopis prema kojem će putnici ići u izolaciju u svojim kućama i svi su to prihvatili. Ipak, nakon promijenjene odluke (da sad idu u šatore, op. a.), većina odustaje od puta. Uglavnom su to studenti koji nisu dobrog finansijskog stanja i postavlja se pitanje kako će oni živjeti narednih dana u Austriji. Mi smo već platili pet autobusa po 3.500 eura, ali vjerovatno da će samo jedan autobus krenuti danas iz Beča – kaže Džafo.

On ističe i da su u kontaktu i da imaju pomoć Ambasade BiH u Beču na čelu sa ambasadorom Kemalom Kozarićem.

Faktor

Related posts

Norveška: Preminuo istaknuti bh. aktivista Enver Đuliman

Editor

Kako živi dijaspora u Offenbachu

Reakcija kompanije Halilović Bus na tvrdnje Esada Agovića

Editor

Leave a Comment