BiH dijaspora

Akcija ‘Brat za brata’: Veliki broj Roma iz dijaspore pomogao Romima u BiH

banner

Dugogodišnji aktivista u Udruženju Roma “Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić u razgovoru za Fenu kazao je da prema informacijama koje on ima kao aktivista u romskoj zajednici, i u kontaktu s kolegama iz drugih općina i gradova, na sreću nema još pojave koronavirusa u romskim zajednicama.

– Nadam se da će tako i ostati. Moramo nastaviti sa svim mjerama kako ne bi došlo do toga – upozorio je Jusić.  

Po njegovim riječima, aktivisti Udruženja Roma “Euro Rom“ u Tuzli su dijelili letke i širili informacije u romskoj zajednici o opasnosti od koronavirusa, te mjerama koje treba poduzeti u cilju zaštite i prevencije da ovaj virus ne dođe u njihove domove, odnosno u romsku zajednicu.

Smatra da je to ozbiljno shvaćeno od romske zajednice i da je zbog toga trenutno takva situacija.

– Tačno je da imamo određene probleme na terenu. Kao što je svima poznato, Romi su živjeli ‘od danas do sutra’, većina njih se bavila prikupljanjem sekundarnih sirovina ili su radili neke druge jednodnevne poslove i od onoga što su taj dan zaradili prehranjivali su svoju porodicu. Sutradan su ponovno išli da zarade – navodi Jusić.

S obzirom na to da je sada ograničeno kretanje, Romi ne mogu svakodnevno da se kreću, odnosno da zarađuju određena finansijska sredstva kako bi prehranili svoju porodicu.

U skladu s tim, Jusić kaže da su na inicijativu Fadila Fehratovića, Kasima Suljića i njega, započeli akciju pod nazivom “Brat za brata“, čiji je cilj bio da okupe Rome iz Evrope i Amerike koji su u boljoj finansijskoj situaciji u odnosu na Rome u BiH i da pomognu Romima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Uspjeli smo u toj akciji, veliki broj Roma se odazvao da pomognu Romima u BiH. Na taj način su se nabavljali prehrambeni paketi koji su dijeljeni romskim porodicama, prvenstveno na području Tuzlanskog kantona, a i šire – priča Jusić.

Istaknuo je da je i ova akcija pokazala da su i Romi humani i da ne misle samo na sebe, nego da misle na sve građane Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, na inicijativu Roma iz Amerike, odvojena su finansijska sredstva u iznosu od 11.000 KM i donirana za šest ustanova koje imaju svoje korisnike koji su u stanju socijalne potrebe. Napomenuo je da su to: Dom penzionera Tuzla; Forum solidarnosti “Emaus“, koji dijeli hranu ugroženim osobama; Dom za nezbrinutu djecu Tuzla; “Merhamet“ Tuzla – narodna kuhinja, Dječije Selo mira Turija i Dom zdravljaTuzla, služba za higijensko-epidemiološku zaštitu, za nabavku zaštitne opreme.

Jusić je poručio da su oni uradili onoliko koliko su mogli, te da je “sada red na državu, na vlast, da preuzmu daljnje aktivnosti kako bi pomogli i Romima da ostanu kod kuće, da se pridržavaju uputa koje su im date“.

– Pakete koje su dobili dovoljni su im za nekoliko dana. Poslije toga, šta dalje. Ukoliko porodica nema nikakav izvor primanja, prinuđeni su da izađu iz zajednice, da pokušaju raditi ono što budu mogli. Postoji velika vjerovatnoća da onda može ta osoba da donese virus u romsku zajedicu. Tada ćemo naići na problem, ne samo Romi, nego i čitava društvena zajednica, ukoliko koronavirus uđe u romska naselja – naglašava Jusić.

Znamo, kaže on, da većina Roma, njihov imuni sistem nije baš toliko jak da može podnijeti koronavirus, te da “mogu biti ozbiljne posljedice“.

– Zbog toga smatram da se strukture vlasti moraju ozbiljnije pozabaviti ovim problemom. Mislim da nisu dovoljno u ovom periodu uradile za romsku zajednicu – kazao je Jusić.

Napomenuo je da su u paketima koji su podijeljeni Romima bili isključivo prehrambeni proizvodi, jer su Romi tražili hranu.

– Na žalost, nismo bili u prilici da Romima podijelimo zaštitne maske i rukavice, te sredstva za dezinfekciju, jer je u toku nabavke ove hrane bila nestašica tih proizvoda. U narednom periodu bi trebali štabovi civilne zaštite i svi drugi koji mogu, da to nabave i da se podjeli romskoj populaciji – apelirao je Jusić.   

Na kraju razgovora je poručio Romima, ali i svim drugim građanima BiH, da slušaju naredbe kriznih štabova i da ih se pridržavaju, “jer tako će sačuvati prvenstveno svoje živote, svoje zdravlje, a i zdravlje svojih najmilijih“.

– Moramo se pridržavati naredbi. Nadamo se da će ovo brzo proći i da ćemo nastaviti da živimo normalno kao što smo živjeli i prije – kazao je Jusić.        

Related posts

Njemačka: Uhapšena Mirnesa Bešlić koja je osumnjičena za krađu milion eura

Urednik BiH Info Desk

Zijad Bećirević, bosansko-dubički i bosansko-hercegovački novinar u egzilu: BOSNA JE MOJA LJUBAV I MOJA RANA

Bosanci najbrojnija balkanska dijaspora u Austriji

Leave a Comment