Društvo

Islamska zajednica će poštovati preporuke stručnjaka i u vrijeme ramazana

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će poštovati preporuke državnih i nadležnih stručnih organa, ali će unutar tih okvira tražiti prostora da se sačuva tradicionalni duh ramazana i da se obave vjerski obredi, potvrđeno je danas za N1 iz IZ BiH.

Kako je za N1 rekao Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima, nadležne uprave Rijaseta su već, uz konsultacije sa stručnjacima i kriznim štabovima, izradile detaljne protokole, i za svaku situaciju; eventualnih pooštrenih mjera, ali i u slučaju njihove liberalzicije tokom ramazana imaju spremne preporuke za organe, imame i vjernike.

”Sve sada zavisi od razvoja situacije”, rekao nam je Jusić.

Naglasio je da će fokus, barem u prvom dijelu ramazana, biti na porodičnom ambijentu i organizaciji zajedničkih obreda samo u onoj formi koju će moći zadovoljiti propisane standarde nadležnih vlasti.

‘A ako i dođe do liberalizacije preporuka onda će to ipak biti postepeno i uz brojne mjere zaštite koje su također spremne i s njima će nadležni mešihati, muftijstva i medžlisi biti upoznati u narednom periodu”, ispričao nam je Jusić.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Related posts

BiH ove godine mora dobiti zakon o zabrani negiranja počinjenog genocida

Urednik BiH Info Desk

Mehanizam za krivične sudove pokrenuo stranicu za medije i kampanju o genocidu u Srebrenici

Bijeli golub ponovo (ne) leti 62/ 205: ŽIVOT IDE NEKIM SVOJIM PUTEM (2)

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment