Sport

Dobra strana bh.diplomatije: Bh. odbojkašica se teškom mukom vratila iz Perua

banner

Bh. odbojkašica Arijana Okuka uhvatila je jedan od posljednjih letova iz Perua za Evropu, kojim se srećom uspjela vratiti u svoju BiH, a u razgovoru za Klix.ba opisala je kako je izgledao protekli dramatičan period koji je provela u dalekoj Južnoj Americi.

Arijanu smo na početku pitali kako to da odbojkašica iz BiH ode u daleki Peru i tamo nastavi odbojkašku karijeru.

“Nakon tri odlične sezone u Francuskoj osjetila sam da mi je potrebna promjena, a ni sama nisam slutila da ću otići u grad Limu u Peru. Imala sam cilj da vidim i upoznam nešto novo, ali i da pokušam odigrati sezonu u ljetnom periodu, što nije tipično za Evropu. Bilo je fantastično, moram to reći: ogromno iskustvo, drugi mentalitet ljudi, jača odbojka i liga, i sve je bilo sjajno do 15. marta kada je predsjednik proglasio vanredno stanje zbog širenja koronavirusa”, priča nam naša sagovornica na početku.

Lima je za 24 sata postala “grad duhova”

Nakon toga opisala je da je Lima za 24 sata izgledala kao “grad duhova” i da je čitava slika izgledala veoma tužno, ali da je ona pokušala zadržati pozitivan stav nadajući se da će sve brzo proći.

“Lima je za 24 sata izgledala kao grad duhova, bili su to veoma tužni prizori jer je riječ o gradu u kojem se u svakom trenutku nešto dešava i koji je 24 sata dnevno ‘živ’. U početku sam provodila vrijeme u stanu, izlazile smo samo jednom u deset dana u prodavnicu, trenirale smo kući i pokušale ostati psihički pozitivne, no bilo je veoma teško”, priča nam Arijana koja je dodala da je u jednom danu čak pet sati stajala u redu za prodavnicu i to na temperaturi od 30 stepeni.

“Ljudi su bukvalno padali u nesvijest, kolone su bile kilometarske. Mjere su od početka bile rigorozne i bilo je jasno da situacija nije jednostavna. Aerodrom je od prvog dana bio zatvoren, dopust su imali samo evakuacioni letovi iz država EU. Cimerka se vratila u Ameriku, bila sam sretna zbog nje, ali u isto vrijeme tužna jer sam ostala sama, bez svoje zemlje i roditelja. Dobila sam informaciju da će se Peru zatvoriti na 90 dana i tada mi je bilo jasno da moram uraditi sve da se vratim u Evropu”, kaže Arijana.

Strah i neizvjesnost zbog puta

Kako kaže, onog trenutka kada je saznala da je primljena na jedan od posljednjih letova iz Perua za Evropu, njenoj sreći nije bilo kraja.

“Sa mnom u komunikaciji je bila ambasadorica BiH u Madridu koja mi je mnogo pomogla savjetima, a nakon nje sam stupila u kontakt s Ministarstvom vanjskih poslova iz kojeg su mi obećali da će uraditi sve da budem na letu za Frankfurt. Bila sam u strahu, ali sam spakovala stvari u nadi da ću krenuti nazad. Zatim sam bila u komunikaciji s Ambasadom BiH u Berlinu, oni su radili na organizaciji mog puta do BiH, a ubrzo su mi potvrdili da sam primljena na avion iz Lime za Frankfurt i mojoj sreći nije bilo kraja”, prisjeća se Arijana koja nam je otkrila da je let do Frankfurta trajao 14 sati i da poslije 22. aprila iz Perua više neće biti letova.

Istakla je veliku zahvalnost bh. ambasadama u Madridu i Berlinu, kao i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

“Osjećala sam strah i neizvjesnost zbog samog puta, povratka i svega ostalog što jedan dug put nosi. Iz Njemačke sam stigla u Zagreb, zatim u našu državu, a dolaskom u BiH ispoštovala sam sve procedure, prilagodila se svemu u izolaciji. Na kraju bih iskoristila priliku da se mnogo zahvalim Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ambasadama u Madridu i Berlinu koje su u svakom trenutku pokazale brigu za svoje građane, što je u ovim teškim trenucima bilo veoma važno za mene”, istakla je Arijana koja je po povratku u BiH otišla u šatorski karantin u Gradišku, odakle je otputovala u Gacko.

Na kraju kaže da žali što se nije pozdravila s ljudima iz kluba koji su prema njoj bili izuzetno korektni od prvog trenutka, ali da je zdravlje najbitnije. Istakla je da se raduje vremenu koje će provesti u BiH, a da je iza nje jedno ogromno iskustvo kojeg će se sjećati čitav život i iz kojeg će izvući važne pouke.

K.H./Klix.ba

Related posts

NS/FS BiH: Dušanu Bajeviću produžen ugovor

Urednik BiH Info Desk

Petev objavio spisak za utakmice sa Kazahstanom i Ukrajinom

Urednik BiH Info Desk

Američki grad Louisville – Kentucky domaćin BALKAN SOCCER CAMPA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment