BiH dijaspora

Pjevač Osman Hadžić iz Stuttgarta: Dok je Angele Merkel, neću biti finansijski ugrožen

Naš telefonski poziv popularnog bh. pjevača Osmana Hadžića nije zatekao u njegovom stanu u njemačkom gradu Stuttgartu, već tokom njegove sportske rekreacije.

-Trenutno sam na otvorenom u jednom predivnom velikom parku koji se nalazi u blizini mog stana i ja tu svakodnevno odlazim na trčanje. Moram da se pohvalim da sam četiri kilograma smršao, ali isto tako da se pridržavam svih propisanih mjera po pitanju koronavirusa. Dakle, uvijek trčim sam, držim odstojanje od drugih ljudi koje srećem usput,tako da je za sada sve pod kontrolom“- rekao nam je na početku razgovora ovaj popularni pjevač.

Da li Vas je ova trenutna situacija natjerala da džogirate?

-Ne, nije. Ja sam uvijek volio sport, bio sportski tip, a ova izolacija je još dodatna motivacija da ostanem fit, da se ne prepustim nekoj depresiji ili tome sličnom. Ni za koga od nas sve ovo što se dešava nije baš jednostavno,a iz svega ovoga moramo svi da izađemo kao pobjednici.

Da li Vas je, kao i mnoge Vaše kolege, ova situacija sa koronavirusom malo finansijski ugrozila?

-Ne, nije nimalo. Imamo mi ovdje u Njemačkoj našu Angelu Merkel, a koja nam je dala tri plata. Naime, ja sam u Njemačkoj prijavljen kao privatnik,a države se za sve takve pobrinula da im biznis ne ode u nepovrat, pa je svima nama dala tri plate,a to nije malo novca. Ja sam sasvim regularno prijavljen u Njemačkoj kao i kompletna moja porodica, a Njemačka brine za svoje građane.Kada su to objavili u medijima, ja sam podnio zahtjev, i za tri dana sam dobio odgovor i prvu platu na moj bankovni račun. Osim toga, mnogi stariji pjevači, mislim koji se decenijama bave ovim poslom,a tu računam i sebe, morali smo nešto uštedjeti i ostaviti za crne dane. Porodično smo trebali praznike povodom Uskrsa da provedemo u BiH, ja radno,a oni da odmaraju. Trebao sam da pjevam dvije svadbe,ali sve je to dogođeno za neka bolja vremena.

Je li vas strah ove situacije?

-Iskreno govoreći nije. Pridržavam se strogo svega onoga što nam nalažu, kao što rekoh moj stan se nalazi u blizini velikog parka, a koji je prepunom zelenila,a stan je malo udaljen od grada. U grad nisam otišao od kada je sve ovo počelo,tako da se nadam samo najboljem. Ja sam samo par dana prije izbijanja koronavirusa imao nastup  u Njemačkoj u gradu Etlingenu,a nakon toga sam se odmah razbolio,ali bila je to obična gripa. Ipak, dobio sam temperaturu, imao jake bolove u mišićima,ali moj kućni ljekar, doktor Kopić mi je rekao da je to sasvim obična gripa. Preležao sam desetak dana, uz dosta vitamina i neke tablete,tako da sam sada kao nov.

 Kao Vam sinovi provode ovo vrijeme i kćerka koja Vam živi u Berlinu?

-Njih dvojica trenutno imaju online nastavu, nema fudbala,pa nema ni treninga, kćerka je pred samu Koronu došla iz Indije. Ona je tamo otišla poslovno,ali obzirom da ima njemački pasoš, Njemačka je sve svoje državljane vratila na vrijeme kući.

Da Vas ova situacija zadesila u BiH, da li bi tražili da se vratite u Njemačku?

-Ne, ne bih. Pa ja imam rodbinu i u BiH. Bitno je da smo u suhom, toplom , da imamo hranu i da smo svi zdravi,pa nije bitno gdje se nalazimo, u kojem gradu ili državi.

Mnogi pjevači danas pjevaju iz kućne atmosfere. Da li i Vi namjeravate tako nešto učiniti?

-Da namjeravam, ali ja ću to ipak da uradim sa mojim muzičarem, Elvirom  iz Euro Benda. Želim da to bude ipak na nekom profesionalnom nivou, a odlučio sam da pjevam neke moje stare pjesme koje nisu postale tako poznate. Među njima ima zaista divnih pjesama, ali koje su nekako šutke prošle na tržištu. Ja znam da svim mojim kolegama koje to rade jednostavno nedostaje pjesma, nastupi, publika i da svi to rade sa srcem i ja sve to podržavam“.

Kada se jednog dana normalizuje život, šta će te prvo da uradite?

-Otići do grada, sjesti u moj omiljeni kafić i na miru i sa zodovoljstvom u krugu dragih prijatelja popiti kafu. Nedostaju mi ta neka normalna, ljudska druženja.

Da li je „Vjenčanica“ zaživjela među fanovima Osmana Hadžića?

-Jeste, kako da nije. Ima više od 1,5 milona pregleda tako da sam jako zadovoljan i zahvalan svima onima koji je slušaju i koji su tu pjesmu prihvatili.

Bato Šišić

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 71/ 205: PLJUSAK, PASOŠ I „DRAMA“ OKO IMENA

Urednik BiH Info Desk

Bavarska: Sarajlija Davud Mešić spasio trogodišnjeg dječaka

Urednik BiH Info Desk

Los Angeles: Sestre Azra i Amra Hajdarević uspješne biznismenke i humanitarke

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment