Sport

Emir Krupić Kanada: Fenomenalna košarkaška priča

banner

Emir Krupić, BiH korijena, otac Nihad iz Bosanske Dubice a majka Melina iz Sanskog Mosta, je rođen aprila 2002. u Vancouveru, Kanada. Košarkaš, playmaker 190 cm, u svojoj srednjoškolskoj karijeri postigao nevjerovatan rekord.

Krupić je u toku srednjoškolskog igranja sa svojim timom, Burnaby South Secondary, bio prvak pacifičke kanadske provincije Britanske Kolumbije za 8.razrede, 9. i 10. razred ili Junior Basketball i na kraju za 11. i 12. razred ili Senior Basketball…

Emir Krupić

Uz timsku titulu tokom ovih takmičenja Emir je bio proglačen najboljim igračem, ili MVP, članom najbolje petorke ili First All Star i najboljim igračem finalne utakmice. Sa najboljim prosjekom koševa, asistencija i ukradenih lopti po utakmici. To do sada nije uspjelo ni jednom igraču u čitavoj Kanadi, pa čak ni velikom Steve Nashu, legendi NBA lige, koji je rodjen u ovom dijelu Kanada. 

Prije pet dana Emir je sa svojim timom osvojio prvo mjesto u seniorskoj srednjoškolskoj košarci…Pred više hiljada gledalaca je briljirao  na finalnoj utakmici, 17 poena, 9 skokova i 6 asistencija i proglašen najboljim igračom finala. Mnoge printani, TV i web mediji oduševljene njegovom igrom su objavili pisanu i video reportažu. 

Emir Krupić je 2018. godine pozvan da igra za U16 košarkašku reprezentaciju BiH za Evropsko prvenstvo grupe B, ali  zbog povrede u pripremnoj utakmici protiv Rusije, nije nastupio. Nakon toga se niko iz BiH Košarkaškog  Saveza nije oglašavao.

Emir ima još 3 brata – Adnana, Sanjina i Kenana, koji su takođe uspješno igrali srednoškolsku košarku. Dvije godine stariji brat Kenan, šuter 195 cm, je skupa sa Emirom već 8 godina u kanadskim i američkim košarkašim akademijama. Pored talenta uz naporan rad su braća Krupić osvojili mnoge trofeje. Kenan je takođe bio juniorski prvak provincije i najbolji igrač finalne utakmice 2014. godine. 

Emir Krupić sa fanovima

Emir za 3 mjeseca završava srednju školu. Njegova želja je da ove godine, u maju i junu, ima nekoliko proba u Evropi i skupa sa bratom Kenanom napredovanje u košarci nastavi u nekom od profesionalnih evropskih klubova. 

Autor: BHRaja tim

Related posts

Argentini treća titula: Lionel Messi prvak svijeta

BHD Info Desk Administrator

Usvojena inicijativa o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima

Editor

(Video): Zlatna trka Lane Pudar

Editor

Leave a Comment