Društvo

Sarajevo bilo i ostalo antifašističko

Kada se skoro pa spontano okupi više od 5.000 ljudi različitih nacija, ali jedne orjentacije – antifašista, dobijete dostojanstven odgovor na pokušaj revizionizma. Bez ijednog incidenta poslana je slika u svijet da je Sarajevo bilo i ostalo antifašistički grad. 

Misa za blajburške žrtve pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana je u katedrali Srca Isusova. Vjerovatno zahvaljujući brunoj rekaciji javnosti nismo gledali ustaške simbole i mitinge krvave politike nekadašnje NDH, a na šta su počele da liče mise u Austriji koja je na kraju zabranila takav skup.

Mimohodom su antifašisti poručili da je krajnje vrijeme da se prestane kopati krvavim ranama prošlosti!

Nadamo se da su i vjerski velikodostojnici i političari shvatili poruku – takmičite se ko će nam omogućiti bolju budućnost, bolji život građanima, utjecati na suživot, toleranciju, a ne trujte nas retrogradnim radnjama.

Policija u Sarajevu skoro da i nije trebala, kardinal Vinko Puljić nije bio ugrožen, niko mu nije želio zlo ili ne daj Bože nauditi. Crkve, ali i Islamska zajednica sa svojim hijerarhijskim ustrojstvom i božanskim poslanjem, ne mogu se aktivno uključiti u tekuća politička zbivanja koja trebaju biti usmjerena na opće dobro svakog čovjeka kao i svih ljudi? 

Ranijih godina 9. maj kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope bivao mi je sve manje posjećen. Ti mimohodi za Bosnu i Hercegovinu su bili dobra prilika za podsjećanje kako ova zemlja nije uspjela u potpunosti sačuvati tekovine koje je nekad imala – antifašizam i zajednički život u višenacionalnoj zajednici. 

Na primjer, BiH nije zakonom zabranila djelovanje fašističkih i neofašističkih organizacija ili nošenje njihovih simbola, a nema ni Rezoluciju o zabrani negiranja zločina genocida u Srebrenici.

Ali danas sam vidjela da antifašizam živi jače nego ikad, narodi ga žive, a ovo gore nabrojano trebaju da donesu političari, koji bi ipak da kopaju po ranama prošlosti budeći nacionalno i pretvarajući nam život u nemoguću misiju. Pozivaju na zajedništvo a rade na razdavajanju. Potpuno sluđuju narod. Danas smo dokazali antifašisti su tu. Čekaju strpljivo, možda su i prestrpljivi, ali jedno ej sigurno fašizma u BiH nikad više neće biti!

Zemlja koja je u Drugom svjetskom ratu pokazala najveći otpor fašizmu ne zaboravlja da ljudske žrtve nisu bile uzaludne. To smo i danas dokazali. Sarajevo, BiH hvala!


A. Čorbo-Zećo/Patria


 

Related posts

O DOBRIM LJUDIMA U VREMENU ZLA

ALBERT I MARGARITA

BHD Info Desk Administrator

JEDNA PRIČA IZ ENERGETSKOG RAJA: Desio mi se i jos uvijek dešava Detox od pisanja

Leave a Comment