BiH dijaspora

Ove godine se završavaju radovi na džamiji u Gracu

banner

U 27. noći lijepog ramazana predsjednik džemata Mahdi Mekić obznanio je informaciju da za dvije hefte, dakle 2. juna, počinju unutrašnji radovi na prvoj džamiji u Gracu i pokrajini Štajerskoj.
“Zajednički namazi će da se presele u lobi džamije, sve dok radovi budu trajali. U jesen očekujemo da džamija uz završenu unutrašnjost otvori ponovo vrata vijernicima u Islamskom kulturnom centru Grac.
Raduje nas da dobijamo i unutrašnju kupolu, koja će biti ukrašena kaligrafijom” izjavio je Mekić.
U protekle dvije godine završeni su vanjski radovi na džamiji, 2018. godine džamija je dobila prelijepu staklenu zelenu fasadu, a 2019. sve vanjske priključke i instalacije (struja, voda, grijanje, telekom), te ukrasni bazen koji ima i funkciju da refleksijom svijetlosti osvjetljava džamiju, a ljeti da umanjuje grijanje džamije. Muslimani u Austriji se raduju završetku komplet radova na džamiji koju od milja zovu i ljepotica u Gracu.

Foto: E.S.

Islamski kulturni centar Grac u Austriji nakon pause od 2 mjeseca, uzrokovane korona virusom, otvorio je svoja vrata muslimanima 15. maja, za sabah, podne i ikindiju namaz, kako dozvoljava trenutni zakon. Iako i sada brojne aktivnosti se izvode preko interneta, pa tako i sinoćnji bogat program za 27. noć, vijernici su sretni da barem neke ibadete mogu da zajedno sprovedu u džamiji. Imami Fikret ef. Fazlić i hafiz Sead Kumro radosni su da se opet svakodnevno susreću sa vijernicima i predvode
namaze, a uskoro se nadaju vremenima kada će džamija uz završenu unutrašnjost i bez posebnih uslova moći primiti i po 1000 klanjača i biti u punom kapacitetu otvorena.

E.S./BHDINFODESK

Related posts

FK Borca uručio poklon bivšem predsjedniku Mesudu Mulaomeroviću

Editor

Da li će dijaspora slati sve manje novca u BiH?

Admin1

Startala zimska čarter aviolinija iz Londona za Sarajevo, bit će aktivna dok bude snijega

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment