BiH dijaspora

IGK: Napad na Fadila i Ajšu Memišević je izraz kontinuirane antibošnjačke politike u RS

banner

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istrazivanje genocida Kanada

Svjedoci smo kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. 

Napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu Republika Srpska. 

Temelji entiteta Republika Srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima  je presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi. Entitet Republika Srpska nikada nije bio sigurna sredina za povratnike. Kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uskraćivanje prava na bosanski jezik, na nacionalnu grupu predmeta, neravnopravnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a prije svega kontinuirana ugrožena fizička bezbjednost povratnika, jasno govori da je cilj entiteta Republika Srpska ostao isti kao i u agresiji i genocidu, etnički čista sredina koju u pogodnom momentu treba odvojiti od matične Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.

Kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika Srpska je nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Sistematskim napadima na povratnike  vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima. Iako politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji je nastao na genocidu i progonu pokušavaju pokazati napade na kao incidente, međutim jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vladu Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuču politiku i praksu vladajučeg establišmenta u entitetu Republika Srpska, koji dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjački lidere u Bosni i Hercegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida.

Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Policija uhapsila napadača na Memiševiće, u toku kriminalistička obrada

Policija iz Višegrada uhapsila je lice čiji su inicijali B.P. iz ovog mjesta osumnjičeno da je izvršilo razbojništvo na štetu lica M.A. i M.F. iz sela Omeragići kod Višegrada, saopšteno je iz Policijske uprave u Foči.

U toku je kriminalistička obrada nad licem B.P, koji se može dovesti u vezi sa izvršenjem navedenog krivičnog djela i nad istim se sprovode određene kriminalističko-istražne mjere i radnje na dokumentovanju i rasvetljavanju razbojništva, navedeno je u saopštenju.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević osudio je ranije danas napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići. Fadil i Ajša zadobili su teške tjelesne povrede i smješteni su na daljnje liječenje u KCUS.

Tokom dana oglasili su brojni zvaničnici, političke stranke, OHR osudivši napad i nasilje na povratnike u Višegrad. 

Memiševići su se vratili u selo Omeragići prije 22 godine, a napadač ih je opljačkao i pretukao. 

U kući su pronašči članovi porodice jer nisu mogli s njima stupiti u kontakt. Napad se dogodio u četvrtak prvi dan razmazana. 

“Policijski službenici Policijske stanice Višegrad sinoć oko 23:30 časova uhapsili su B.P. i preduzimaju sve mjere i radnje, pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo”, piše u saopštenju.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević osudio je ranije danas napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići, koje je napalo i pretuklo nepoznata osoba i izrazio nadu da će nadležni organi što prije rasvijetliti ovaj slučaj.

Brutalan napad na dvoje starijih povratnika osudile su i političke stranke čije su centrale u Sarajevu.

Podsjetimo, dvoje starijih osoba koji su zadobili teške tjelesne povrede pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad.

Napadač koji je pretukao i opljačkao Fadila i Ajšu, koji su u osmoj deceniji života, je bio maskiran.

Napadač na povratnike u Višegradu ima već debeli policijski dosije, i ranije napadao starije osobe

Policija u Višegradu je zbog brutalnog napada na supružnike Ajšu i Fadila Memišević iz naselja Omeragići kod Višegrada uhapsila Bojana Prodana. On je uhapšen sinoć, a javnost je tek danas obaviještena. 

Prodan je od ranije poznat policiji zbog niza krivičnih djela. Između ostalog, on je i 2008. godine počinio i krivično djelo razbojništva, koje je za posljedicu imalo smrtni ishod 73-godišnjaka. Kada mu je 2021. godine policija oduzela vozačku dozvolu policajcima je uputio brutalne prijetnje. 

Podsjetimo, nad uhapšenim je u toku kriminalistička obrada, te se sprovode određene kriminalističko-istražne mjere i radnje na dokumentovanju i rasvetljavanju razbojništva, a sve se odvija pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno sarajevo.

Zbog teških povreda koje su zadobili u napadu, supružnici Memišević smješteni su na liječenje na KCUS-u.

Tek nakon što je policija objavila da je Prodan uhapšen, oglasila se Željka Cvijanović koja je ovo krivično djelo okarakterisala kao razbojništvo.  

Patria

Related posts

Elma Rizvanović: Ideja da idemo na Island, pa i na Farska ostrva je potekla od supruga koji je fasciniran Skandinavcima

BHD Info Desk Administrator

Konjičanka Elma Žilić o životu u Istanbulu i Meki: Kako sam uspjela u Turskoj

Hiljade Amerikanaca u Nju Džersiju ispratilo Dr. Safeta Ćatovića „čovjeka Bosne i svijeta“

Urednik BiH Info Desk

1 comment

Pomozi ba i Jusuf Nurkić nadoknaditi će materijalnu štetu Ajši i Fadilu Memišević – BHDINFODESK 26/03/2023 at 09:03

[…] IGK: Napad na Fadila i Ajšu Memišević… […]

Reply

Leave a Comment