BiH dijaspora

NEW YORK: OBJAVLJEN PROGRAM DEVETNAESTOG PO REDU FESTIVALA BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMA

banner

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku sa zadovoljstvom objavljuje program za 2023. godinu. Od velikog broja filmova prijavljenih BHFF-u na razmatranje, u finalni program festivala odabrano je ukupno dvanaest filmova. Devetnaesti po redu festival će takođe imati i seriju interaktivnih diskusija sa gostima festivala, koje će trajati od srijede, 12. aprila do subote, 15. aprila uživo u SVA teatru u New Yorku. Prodaja ulaznica počinje uskoro.

Ovogodišnja selekcija filmova dočarava opseg i širinu filmskih ostvarenja koja potiču iz Bosne i Hercegovine, balkanskog regiona i bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta. BHFF sa zadovoljstvom objavljuje da su, po prvi put, ogromna većina reditelja na ovogodišnjem festivalu žene. Štaviše, priče i teme  filmova koji su odabrani ove godine sugeriraju zavidan raspon, kao i raznovrsne  kinematografske stilove, estetiku, i format. Kao skromna filmska industrija koja se i dalje suočava s problemima finansiranja i slabe infrastrukture, bosanska kinematografija uprkos izazovima nastavlja da cvijeta. BHFF ima čast da i dalje bude važna platforma za afirmaciju rada kako etabliranih tako i novih filmskih stvaratelja.

“Oduševljeni smo što možemo podijeliti ovogodišnji uzbudljiv i raznoliki filmski program sa našom publikom. Pored toga, izuzetno nam je drago što se ovogodišnji program sastoji od većinom žena redatelja i scenaristica, jer su raznovrsnost i inkluzija već dugo ključni fokus i prioritet našeg festivala. Isto tako, veliki raspon tema pokazuje koliko je lokalnim, kao i filmskim stvaraocima iz dijaspore bitno da se nastave baviti važnim društvenim pitanjima: od LGBTQ+ prava, ženskih prava, do i dalje prisutne stigme sa kojom se suočavaju osobe sa posebnim potrebama, kao i kontinuirane potrebe za razgovore o ratnim traumama i načinu zacjeljivanja u postkonfliktnom okruženju”, rekli su direktor BHFF-a Amir Husak i programska direktorica BHFF-a Dijana Jelača.

Devetnaesti godišnji BHFF sastoji se od tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i četiri dokumentarna filma. Dvanaest filmova odabranih za prikazivanje na 19. po redu BHFF-u takmiči se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki ili animirani igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, posebno priznanje žirija, kao i BHFF nagradu publike za najbolji film.

Filmovi koji će biti prikazani na devetnestom godišnjem BHFF-u su na linku: Bosnian-Herzegovinian Film Festival (bhffnyc.org)

Related posts

Beč: Za 12. maj najavljen veliki protest “Pravda za Davida i Dženana”

Editor

Ajdina Bešić: Njemačka nije moj san, ali jeste moj život

Urednik BiH Info Desk

Centar za dijasporu „Mreža“ organizira manifestacije u niz evropskih gradova

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment