BiH dijaspora

Online format: Biznis forum bh. dijaspore okupio 200 učesnika

Sedmi biznis forum bh. dijaspore “BHdiaFor” održan je danas u online formatu s porukom “Dijaspora se vraća kući”. Više od 200 ljudi iz BiH i inostranstva prisustvovalo je Forumu, koji je podržao projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Diaspora Invest”

Učesnici foruma izarzili su uvjerenje da će 2021. biti godina ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine i da dijaspora igra ključnu ulogu u podršci novom iskoraku u razvoju i obnovi privrede nakon udara izazvanog pandemijom.

Američki ambasador Eric Nelson izjavio je u uvodnom obraćanju da forum predstavlja važnu i dobro tempiranu priliku za razmatranje načina za povećanje investicija iz dijaspore koje će stvoriti nova radna mjesta.

“Članovi bh. dijaspore već imaju veliki uticaj na zajednice iz kojih potiču jer imaju bolji uvid u stanje na terenu i voljni su investirati gdje drugi nisu”, istakao je Nelson.

Ambasador je naveo da je uticaj investicija iz dijaspore najvidljiviji u malim lokalnim zajednicama, koje imaju problema da privuku uobičajene oblike investicija.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto izjavio je da Vlada KS planira otvoriti tehnološki park za IT kompanije u kojem bi mogle raditi, sarađivati i školovati budući kadar.

Također, naglasio je da bi trebalo uložiti u otvaranje licencirane visoke škole za IT struku “42” kakvih ima samo nekoliko u svijetu, kojoj bi bila ponuđena lokacija u Domu mladih.

Na forumu su predstavljena i pozitivna iskustva ulaganja dijaspore u Kanton Sarajevo, Grad Prijedor i Opštinu Lopare.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa je USAID kroz projekt “Diaspora Invest”, koji je u posljednje četiri godine podržao više od 140 preduzeća pokrenutih zahvaljujući inicijativi ili direktnoj investiciji bh. iseljeništva.

Fena

Related posts

Osman Džiho: Danas je „manjak“ humorista i imitatora

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo: Odobren humanitarni let iz Istanbula

BHD Info Desk Administrator

(Video) Emir Hodžić o borbi protiv korone na Novom Zelandu: Juče je testirano 26.000 građana

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment