Društvo

Sud Bosne i Hercegovine osudio 25 lica u vezi sa genocidom u Srebrenici

banner

Memorijalni centar Srebrenica je danas javnosti predstavio rezultate pregleda presuda vezanih za genocid u Srebrenici koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine u predmetima koje je provelo Tužilaštvo BiH. Dijelom je to rada na istraživanju presuda krivičnih sudova i utvrđivanju rezultata procesa kažnjivosti počinilaca za genocid u Srebrenici, koju realiziraju sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Počinioci genocida u Srebrenici/Foto: Memoralni centar Srebrenica

“Cilj ove analize je ukazati na činjenicu da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, uprkos izazovima, posebno onim kada je dio presuda poništen zbog primjene KZ BiH umjesto KZ SFRJ i vraćen na postupanje po naredbi Evropskog suda za ljudska prava, napravile važana iskorak u procesuiranju i kažnjavanju počinilaca i naredbodavaca genocida u Srebrenici. Na tom putu je posebno važan rad tužilaca i stručnih saradnika Tužilaštva BiH na odjelu za ratne zločine, koji su istrajali u istragama i dokazivanju krivice ovih lica. Premda brojni počinioci još uvijek hodaju slobodni, posebno direktni izvršioci, presude u ovih 25 slučajeva znače izuzetan doprinos sudskom utvrđivanju činjenica vezanih za genocid u Srebrenici”, kazala je Velma Šarić, predsjednica
Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC), partnera Memorijalnog centra Srebrenica na ovom istraživanju.

Za zločine protiv čovječnosti, Sud BiH je osudio Franca Kosa na 35, Stanka Kojića na 32, Zorana Goronju na 30, Božidara Kuvelju na 20, Vlastimira Golijana na 15, Dragana Crnogorca na 13, Marka Boškića na 10, Mladena Blagojevića na 7, Vasu Todorovića na 6, Milivoja Ćirkovića na 5 i Zorana Kušića na 5 godina zatvora. Srećko Bošković je dobio 8 godina za zločin protiv civilnog stanovništva. Radomir Vuković, Petar Mitrović, Aleksandar Radovanović, Branislav Medan, Brane Džinić, Slobodan Jakovljević, Milenko Trifunović, Duško Jević, Mendeljev Đurić, Milorad
Trbić i Željko Ivanković su dobili po 20 godina zatvora za zločin genocida, dok je Slavko Perić za genocid dobio 11 godina, a Ostoja Stanišić 5 godina.

“Nema konačne pravde za žrtve genocida i pravedne presude i dovoljne kazne za počinioce genocida. Međutim, zatvorske presude su jedno, ali je možda važnije u tom procesu utvrđivanje odgovornosti, činjenica i relevantnih okolnosti vezanih za genocid u Srebrenici. Bez pravosuđa ne bismo imali posložene detalje, koje opet ne bismo imali bez hrabrih svjedoka genocida, ali i istraživača koji su svoje živote poslije genocida posvetili istraživanju i traganju za odgovornim. Nadam se da će pravosudne institucije prepoznati ovaj naš iskorak kao pokazatelj da prepoznajemo važne stvari koje su Sud i Tužilaštvo BiH uradili na ovom putu, te da će nastaviti u traganju za odgovornim i privođenju počinilaca licu pravde”, zaključio je Hasan Hasanović, kustos Memorijalnog centra Srebrenica.

Related posts

Zastrašujuća statistika: Corona virus danas

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 30/205 NJ.V. REKLAMA

Editor

Korona u svijetu: Najveći broj oboljelih u Aziji, sve veći u Evropi i SAD

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment