Društvo Zdravlje

Ljekovita svojstva trešnje

banner

Narodna medicina od davnina im je pripisivala ljekovita svojstva
trešnje, a istraživanja su potvrdila da sastojci ovog voća dobro djeluju na simptome gihta i artritisa, te da odlično zamjenjuju lijekove protiv nesanice i glavobolje.

Jače kosti

Tačno je da trešnje ne sadrže toliko vitamina C kao jagode, ali su, prema fitoterapeutima, bogate vitaminima B i A i melatoninom, koji “kontroliše” prirodne cikluse spavanja i budnosti. Dovoljno je, tvrde, prije spavanja pojesti šaku opranih trešanja i neće biti problema s nesanicom. To voće je dobro za kožu, a još bolje za vid, jer sadrži čak 20 puta više vitamina A nego što ga imaju jagode i borovnice.Istraživanja su pokazala da 20 trešanja ima bolje dejstvo od ljekova protiv bolova. Ako imate upalu mišića od vežbanja ili rada, trešnje će vam dobro doći jer njeni antioksidanti djeluju opuštajuće i na mišiće, a kako sadrže puno magnezijuma i kalcijuma, dobre su i za kosti, piše “El”.

Skidaju kilažu

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, pa ubrzavaju izlučivanje vode iz organizma. Nemaju masnoće, niskokalorične su, pa ne brinite ako preterate. Dobro će vam doći i za skidanje kilaže, jer u 100 grama ima tek 60 kalorija.

Čaj za kamen u bubregu

Od mladica trešnje možete napraviti čaj za čišćenje bubrega i mokraćnih puteva. Za pripremu čaja stavite rukohvat mladica u litar vrele vode i kuhajte dva minuta. Ostavite četvrt sata da se hladi, a onda ocijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

BHDINFODESK

Related posts

Znate li koliko često treba mijenjati posteljinu?

BHD Info Desk Administrator

Ova tinktura topi masti, jača srce i čisti krv

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 65/ 205: VIRUS, BICIKLO I „NAGRADNA IGRA“

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment