Društvo Zdravlje

Nove preporuke WHO: Sada umjesto medicinskih treba nositi maske od tkanine!?!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izmijenila je svoju preporuku u vezi sa nošenjem maski tokom pandemije – od danas se savjetuje nošenje maski od tkanine, umjesto medicinskih. Prema novim uputama, maske treba nositi i na javnim mjestima.

Osnovna preporuka građanima, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, jeste da se nose maske, naročito u zatvorenom prostoru.

WHO navodi da široka upotreba maski i ostalih načina pokrivanja usta i nosa zasad nema naučne osnove. Međutim, ističe se da je dovoljan razlog za promjenu dosadašnjeg uputa, prema kojem su maske nosili oni sa simptomima i zdravstveni radnici, to što sve više zemalja preporučuje nošenje maski i održanje fizičke distance.

WHO preporučuje da nemedicinske maske nose svi koji se kreću po radnjama, koji idu na posao, školu, na vjersku službu ili prisustvuju velikim okupljanjima, ili pak koriste javni prijevoz. Također, preporučuje se da se maske nose i u izbjegličkim kampovima.

Kako se medicinski radnici ne bi suočavali sa nestašicama medicinskih maski, WHO preporučuje da takve maske nose samo zdravstveni radnici i rizične grupe stanovništva.

Svi ostali bi trebali nositi maske od tkanine.

Kako izabrati masku:

  1. Maska treba biti od materijala koja će spriječiti prodiranje kapljica, ali i omogućiti da se kroz nju lako diše.
  2. Treba izbjegavati rastegljive materijale, jer bi oni vremenom mogli da propuste kapljice.
  3. Preporučljivo je da maska bude od materijala koji može da se pere na 60 stepeni ili više.
  4. Maska treba da se sastoji iz najmanje tri sloja: unutrašnji koji je upijajući, sloja koji dotiče naša usta i sintetičkog vanjskog dijela koji teško upija vodu.

Masku treba često prati i ne smije se dijeliti.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 60/ 205: „NISAM JA SUNCOKRET..!“

Editor

Šamar BiH vlastima: Od sutra svi građani BiH mogu da se vakcinišu u Srbiji

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 401: KAD OBALE (NI)SU DALEKE

Editor

Leave a Comment