BiH dijaspora

BiH: Prije kraja juna nema otvaranje granica za državljane EU

banner

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas odgovarajući na pitanje delegata Denisa Bećirovića da nije realno očekivati da će granice BiH otvoriti prema državama Evropske unije prije kraja juna, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regione i odluku kriznih štabova.

Ipak država će, kaže, pratiti epidemiološku situaciju jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mjera za kontrolu pandemije koronavirusa, a tokom otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku privrede te su praćene odluke zemalja susjedstva i EU.

Podsjetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susjednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti šta čini i radi EU.

Delegat Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je danas na sjednici tog doma odgovor od predsjedavajućeg Tegeltije kada nadležni državni organi planiraju otvoriti državnu granicu za građane EU porijeklom iz BiH.

“Potrebno je što prije to riješi i regulirati. U pojedinim državama EU žive brojni građana koji su iz BiH i koji žele posjetiti domovinu tokom ljeta te je potrebno poslati im jasnu poruku kada mogu doći  u BiH, ali to nije jasno iz odgovora predsjedavajućeg”, kazao je Tegeltija.

Ponovio je da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH tokom pandemije koja je pogodila brojne zemlje svijeta uključujući i BiH.

Patria

Related posts

Brčanka Ida Fazlić započinje doktorat na European Synchrotron Radiation Facility

Editor

IGK: Kanada je uz žrtve genocida

BHD Info Desk Administrator

Projekat “Bosanska noć” u Beču: Dana državnosti BiH okupio preko 100 umjetnika i muzičara iz naše zemlje i bh. dijaspore

Editor

Leave a Comment