BiH dijaspora

Bosanci i Hercegovci u Nizozemskoj: Hvala domaćinima za topao prijem i zaštitu nakon progona iz BiH

banner

Svečani programi dolaze u vrijeme ponovnih nasrtaja na mir u BiH, te posljednjih zbivanja nakon brutalne agresije Rusije na Ukrajinu

Povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačka dijaspora obilježila je u nedjelju, 6. marta, prvi put Dan zahvalnosti u više zemalja svijeta gdje danas žive Bosanci i Hercegovci.

Kako je u proglasu istaknuto, cilj je bio zahvala domaćinima na toplom prijemu i zaštiti nakon progona iz BiH u vrijeme srpske kampanje etničkog čišćenja 1992. godine. Svečani programi dolaze i u vrijeme ponovnih nasrtaja na mir u BiH te posljednjih zbivanja nakon brutalne agresije Rusije na Ukrajinu zbog čega se vladama najmoćnijih zemalja Evropske unije i svijeta skrenula pažnja na opasnosti prelijevanja ratnih zbivanja i na BiH.

image

Najviše skupova organizirano je u Kraljevini Nizozemskoj. Prigodnim programom, uz muziku i pjesmu skupovi su upriličeni u Amsterdamu, Den Haagu, Utrechtu, Ermelu, Tilburgu i Alkmaaru.

Pored predstavnika lokalne vlasti, na skupovima u Amsterdamu i Den Haagu se obratio i Almir Šahović, ambasador BiH u Kraljevini Nizozemskoj.

– Ovo je prilika da vam se dijaspora BiH zahvali što ste otvorili svoje domove za prihvat naših ratnih izbjeglica, a kasnije izgradili dublje veze s našom zemljom gdje su neki Nizozemci vidjeli i poslovnu šansu u investicijama. Mi vam to nikada nećemo zaboraviti, a gradit ćemo i dalje mostove između naše dvije zemlje, rekao je ambasador Šahović okupljenima u prostorijama bh.udruženja “SABA” u Amsterdamu.

Organizatori Dana zahvalnosti, Hamdija DraganovićSatko MujagićAida Olujić i drugi posebno su željeli upozoriti vladu Nizozemske i drugih zemalja EU i svijeta da se ovih dana posebno posvete Bosni i Hercegovini, dok svijet obilaze dramatične slike razaranja i stradanja u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

– BiH može u samo nekoliko sedmica postati druga Ukrajina. Ista retorika koju koristi ruski predsjednik Putin za Ukrajinu godinama već koriste srbijanski predsjednik Vučić i ultranacionalist Milorad Dodik u BiH. Zbog svega toga je atmosfera u cijeloj regiji sve mračnija, istakli su organizatori u proglasima za Dan zahvalnosti.

Posebno priznanja na skupu u Den Haagu dobio je dr Gerry Kremer, bivši ljekar Holandskog bataljona u Srebrenici, a zahvalnicu mu je uručio srebrenički ljekar dr. Ilijaz Pilav koji je specijalno za ovu priliku stigao iz Sarajeva. Priznanja su dobili i Alfred van Cleef, nizozemski pisac, ratni reporter i izvještač tokom agresije na BiH 1992-95, Jan Pronk, bivši nizozemski ministar i političar, Jan Rietveld, za zasluge tokom prihvata prvih izbjeglica iz BiH 1992. i 1993. godine, Florens Hartman, bivša glasnogovornica Haškoga tribunala dok je priznanje na skupu u Tilburgu uručeno i Dion van den Bergu, dugogodišnjem direktoru i aktivisti nevladine organizacije “PAX” zbog nesebične podrške u svim probosanskim incijativama i skupovima u Nizozemskoj od 1995. godine do danas, a posebno u sudskim procesima Srebreničana protiv države Nizozemske i organiziranju komemoracija svakog 11. jula u Den Haagu.

image

I pored vrlo hladnog vremena, Bosanci i Hercegovci su u svim gradovima došli u značajnom broju čestitati nizozemskim prijateljima na datim priznanjima a da druženje bude ugodnije pobrinuli su se volonteri bh. udruženja s specijalitetima bh. kuhinje.

Alosman Husejnović/MojaBiH

Related posts

Negativan korona test uslov za ulazak u EU iz trećih zemalja

BHD Info Desk Administrator

Nijaz Sofić: Potencijal dijaspore je ogroman, ali vlast nas ignoriše

Mozgovi koje smo otjerali: Grad Essen čuo za pametnu Hercegovku i pozvao je k sebi

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment