BiH dijaspora

Korona usporila odlazak radnka iz BiH u EU

banner

Zbog pandemije koronavirusa, odlazak radnika iz Bosne i Hercegovine je smanjen. Kada je riječ o odlasku u Sloveniju, broj je smanjen za 50 odsto, a u Njemačku za 25 odsto.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine rekli su da su zaključno sa 30. novembrom 2020. godine u Sloveniji posredovali u zapošljavanju 6.618 radnika.

“To je za 50 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Zaključno sa 25. decembrom 2020., u Njemačku smo posredovali u zapošljavanju 533 radnika, što je za 25 posto manje nego u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je za “Buku” Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iako smo i dalje suočeni sa pandemijom, interes naših radnika za odlazak u inostranstvo i dalje postoji, ali su i procedure za taj korak sada malo duže. “Što se tiče pandemije, ambasade prilikom izdavanja radnih viza daju sve informacije vezane za uslove ulaska i boravka u države, a vezano za pandemiju, dok mi dajemo standardne informacije vezane za tržište rada i načine zaštite prva radnika ukoliko bude potrebe”, pojašnjava Pupić.

Na kraju kaže da, prema sadašnjim pokazateljima, smatraju da će stanje u prvoj polovini 2021. godine biti nepromijenjeno.

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH, i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Prema istraživanjima, ukoliko bi kvalifikovani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto platu od 1.500 KM, uz ostale fer-uslove rada, bio bi zadovoljan i vjerovatno ne bi razmišljao o odlasku s ovih prostora.

BHDINFODESK

Related posts

CIK: Registracija birača iz dijaspore za Opće izbore 2018. godine u BiH traje do 24. jula ove godine

Urednik BiH Info Desk

Hertfordshire -London: Kozarčanin sa švedskom adresom promovisao svoju knjigu „Sačuvano od zaborava“

Editor

UJEDINJENA BOSNA I HERCEGOVINA- Br. 168

Leave a Comment