BiH dijaspora

Najveći svjetski stručnjaci na konferenciji: Negiranje genocida i trijumfalizam

banner

Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, 10. jula organizuju međunarodnu konferenciju “Negiranje genocida i trijumfalizam” koja će okupiti najveće svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog humanitarnog prava.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić smatra da je ovom konferencijom i Izvještajem o negiranju genocida učinjeno da Memorijalni centar konačno bude prepoznat i potvrđen kao važna tačka okupljanja akademske zajednice, kako u zemlji, tako i globalno.

-Ovo je samo jedna od aktivnosti, gdje smo ove godine jasno postavili sebi za cilj da i kroz naučne skupove, umjetničke postavke, javna svjedočenja, online kampanje, pokušavamo proširiti taj vremenski okvir u kojem se razgovara o genocidu. Samo tako možemo produžiti to sjećanje i opomenu sa 11. jula na barem nekoliko dana više – poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo istakao je da je Fakultet prepoznao ovu inicijativu.

-Drago mi je što smo kroz nekoliko mjeseci pripreme uspjeli uobličiti događaj koji će okupiti predstavnike najvažnijih obrazovnih institucija u svijetu. Imamo učesnike iz Australije, Amerike i Evrope, sve su to priznati eksperti u svojim oblastima. Tematski ćemo obuhvatiti sve ono što je važno u domenu negiranja genocida i trijumfalizma, ili slavljenja i glorifikacije ratnih zločina i njihovih počinilaca. Nikada nije bilo važnije da Memorijalni centar Srebrenica u ovoj oblasti bude vodilja u naučnom i istraživačkom procesu, te da se ova institucija kao takva prepoznaje u svijetu – poručio je Turčalo.

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović istakao je da su odlučili da zajedno sa Memorijalnim centrom u Srebrenici i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organiziraju online međunarodnu konferenciju s ciljem čuvanja sjećanja na žrtve genocida.

Hikmet Karčić iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka smatra da je Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata istraživačkom radu.

-Izuzetna stvar je i da postoje značajne veze koje ova ustanova realizira sa institucijama koje se bave holokaustom, gdje imamo priliku da prepoznamo najbolje prakse u obilježavanju, izučavanju zločina, ali i borbi protiv njihovog negiranja. I dok postoje tendencije da se nekim novim kvazi-komisijama ponovo revidiraju sudski i historijski utvrđene činjenice, odgovor akademije mora biti jasan i nedvosmislen. Na tom putu trebaju nam relevantni sagovornici, prijatelji i saveznici širom svijeta. To je ono što i ova konferencija želi postići svojim radom -zaključio je Karčić.

Na konferenciji će govoriti: Stephen D. Smith (University of South Carolina), Gregory H. Stanton (George Mason University), Henry C. Theriault (Worcester State University), James Waller i Gabriela Ghindea (The Auschwitz Institute for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities), Samuel Totten (University of Arkansas), John Cox (University of North Carolina), Peter Maass (The Intercept), Mehnaz Afridi (Manhattan College), Cathie Carmichael (University of East Anglia), Brendan Simms (University of Cambridge), Jasmin Mujanović (Elon University), Hamza Karčić, Edina Bećirović, Ehlimana Memišević i Sead Turčalo (Univerzitet u Sarajevu), Edin Hajdarpašić (Loyola Unviersity Chicago), Tanya L. Domi (Columbia University), Hariz Halilovich (RMIT), Jennifer Trahan (NYU), Nenad Dimitrijević (CEU), Andras Riedlmayer (Harvard), Carole Hodgee (University of Glasgow), Melanie O’Brein (University of Western Australia), Dennis Gratz (ERMA), Admir Mulaosmanovic (IUS), Denis Džidić (BIRN), Marko Atilla Hoare, Emir Suljagić i Hikmet Karčić.

Fena

Related posts

DŽEKO SKENDEROVIĆ- PUT OD TRPEZA DO RUMELANŽA

Copo Sejo

Predstavljamo Almiru Delibegović Broome: Bosanka sa titulom kraljevske zastupnice u Velikoj Britaniji

Editor

Nema dijaspore! Proračun BiH ovoga ljeta u minusu

Editor

Leave a Comment