BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 73/ 205: ZNAK NA „VIDIKOVCU“

banner

Fotos od prije decenije ipo sa pres konferencije Susreta Zvorničke dijaspore „Biti u svom gradu“. Terasa hotela Vidikovac. U gornjem lijevom uglu vidi se „svijeća“ i nije montaža. Zamračilo nebo pred nevrijeme pa otud upaljena sijalica u hotelskoj sali…

S početka je dobro krenulo. „Sa Drine sve više vedrine“, išao je jedan novinski naslov. Kada je ushićenje nadmašila zbilja, naredne godine je „spuštena zavjesa“. Razloga je mnogo i oni su poznati.

S lijeva je Nedim Smajlović, predstavnik Udruženja Zvorničana iz Austrije; s desna Mehmed Povlakić, tadašnji predsjednik Udruženja povratnika. Lijepo smo saradjivali, a još čudim njegovim nasljednicima. Od strane gradjana prvog etničkog očišćenog grada, razasutih u BiH i diljem svijeta, listom prihvaćena inicijativa da se Nadi Ostojić oda posthumno priznanje. Za vrijeme oslobodjenja/okupacije Zvornika pokušala zaštiti svoje komšije. Na spisku je dostignut trocifren broj, a pravila nalagala da neko od tamošnjih NVO „stane“ iza prijedloga i dostavi opštini. Moglo je to biti sadašnje Udruženje povratnika (zadžabe kontaktirao!), mogao je biti Medžlis ili neko treći. Za nevjerovati, a naslućuje razlog!

„ONAJ“ I „OVAJ“ ZVORNIK: Davno pisao šta je za „onaj“ i „ovaj“ Zvornik rekao akademik, pjesnik i scenarista, Abdulah Sidran. Čudio se što nekih „boljih vremena“ nikada nije pozvan da gostuje (?!!). Otšutio nakon što sam „objasnio“. Slično kada sam prenijeo da nema (i) njegovog imena na onom muralu na Pošti („Trg pobjednika Kanskog festivala“). A šta veli za „ovaj“, do boli tačno. Nemam duše ponoviti zbog onih (pre)ostalih koji su tamo.

Za razliku od Vidikovca, hotel Drina ušuškan u centru, kultno mjesto za koji vežu brojne uspomene: „Studentski ponedeljci“ u okviru davnog Zvorničikog kulturnog ljeta, dodijelio nagradu pobjedniku fudbalskog „Turnira ulica“, primio pehar(čić) za treče mjesto otvorenog turnira u stonom- tenisu i nezaboravni „fijasko“! Envera Numanovića Cacu i mene u polufinalu (iako sam dobio prvi set, u drugom poveo 5:0, kad se publika „umiješala“ zašto sam se toliko „raspucao“…?!) – pobijedilo „žensko“,Tuzlanka Šida Čićko. Onda Festival amaterskog filma BiH i najvažnije- mirovni program pred sami rat, „susret“ Dva Zvornika. U dupke punoj sali, izmedju ostalog, na sceni uradio intervju sa Jevtom Subotićem i Aleksandrom Ivanovićem, direktorima Tvornice glinice „Birač“ i Hidroelektrane, potom glumicama Svetlanom Bojković i Vesnom Čipčić. I najdraže prijeratno priznanje, pohvala Kjašifa Smajlovića („Dobro si to napravio..!“), a ujutro njegov tekst na prvoj strani nekada moćnog „Oslobodjenja“…

PORANILO SE: Oko „znaka“ na Vidikovcu, kasnije doznao ko ga je sve u ratu pohodio sa problematičnim „vidicima“. Organizovani okrugli sto na velikoj hotelskoj terasi (uvezivanje  privrede i dijaspore) bio je pun pogodak. Sve draga i poznata lica: Hajro Omerović, Izet Mehinagić, Fadil Banjanović Bracika, Cvijan Djapanović, Rajko Avramović, Zijo Kadić…

A znakovito sljedeće. Od književnika Alije Musića mladjahan prvi put čuo za „ustoku“- drinskli vjetar koji puše uzvodno i veliki „saveznik“ ribolovcima (doznao od Fahrudina Dugalića, op.a.). Biće da je dijaspora „poranila“ i sve je ostalo na lijepim željama. Petnaest godina poslije zabetonirano! A oko „betoniranja“ Drinjače, pisano u prošloj objavi kako Nebesa kažnjavaju. Iz Amerike stigao poučan komentar Muriza Hadziefendića- jedino žao vlasnika poplavljenog turističkog centra u Glodima…

Novi će izbori i manje više stara priča. Ima li ikakve nade DaBudeBolje? U čuda ne treba uzdati jer „oni“ (ne)znaju šta rade samo da ostanu na vlasti. Davno spominjao moguću „formulu“. Još je otvoreno da se „jave“ oni koji do sada nisu bili u vlasti i u max tri minuta otkrijem na predizbornim skupovima. Prije toga na dogovor pozove (i) struka- psiholog, sociolog i pedagog. Ako je teško naći „neovisne“, zašto komplikovati- u vidu saopštenja odaslati medijima par sedmica pred izbore i ako zavrjedjuje prenesu narodu.

P.S.                                                                                                                                  U naredni utorak o nevjerovatnoj koicidenciji: „Kolumne, korona i korneri“. KKK, moglo dodati još jedno, najvažnije. Otom-potom.

___________                                                                                                                   Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Program/Foto: S.H.
Dokumentovane aktivnosti/Foto: S.H.

Related posts

Kanada: Reakcija IGK-a na kontinuirano i sistematsko srbijansko negiranje počinjenih zločina na Tuzlanskoj kapiji

STUTTGART: BISERIJADA ODUŠEVILA SVE PRISUTNE

Editor

Geteborg: Održan peti sajam knjige bh. autora

Editor

Leave a Comment