BiH dijaspora

UOČI 11. JULA: Ambasade BiH dobile nalog da spuste zastavu na pola koplja

banner

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, naložila je svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima da, u skladu s Odlukom o proglašenju Dana žalosti, 11. jula spuste zastavu na pola koplja.

U instrukciji ministrice Turković se, osim toga, navodi da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o navedenoj odluci nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno, prenosi Klix.

“Sva diplomatsko-konzularna predstavništva su istovremeno u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, s pijetetom, obilježe 11. juli 2020. kao dan sjećanja na nevine žrtve sa šireg područja Srebrenice. Tokom proteklog rata na teritoriji cijele BiH počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera”, istakla je Turković. Istakla je da je po brutalnosti i po broju žrtava najteži zločin, genocid izvršen u Srebrenici.

“Sva diplomatsko-konzularna predstavništva koja planiraju organizovanje nekih javno-privatnih okupljanja ili drugih vidova obilježavanja događaja, uoči ili na Dan žalosti, dužna su o tome obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH pisanim putem, u vidu najave događaja, a nakon organizacije u vidu kratkog izvještaja”, stoji u instrukciji Bisere Turković.

S.B

Related posts

Ministarstvo civilnih poslova BiH ne raspolaže s podacima o tome koliko bh. državljana ima dvojno državljanstvo

Urednik BiH Info Desk

Florida: Bosanski model Elvisa Dedić osvojila modnu industriju u SAD-u

Urednik BiH Info Desk

Više tisuća Livnjaka na Livanjskoj noći u Frankfurtu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment