BiH dijaspora

Džemat Nur iz Verone kupio džematske prostorije

Džemat NUR iz Verone, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, je kupio džematske prostorije, što je historijski momenat za ovaj džemat i džematlije.

Nermin Fazlagić, predsjednik džemata, je za Preporod.info izjavio da je ovo bio dan pun emocija za sve džematlija.

– Kao osoba koja je došla u Veronu kao dijete, gdje sam se obrazovao, stekao prve prijatelje, zavolio sam ovaj svjetski renomiran grad i zaista ga osjećam svojim, ali kao Bošnjak i musliman sam osjećao da je nedostajalo “nešto”. To nešto je mjesto gdje bih ja, i ostali Bošnjaci, ponosno, legalno i slobodno moglio bavljati namaz onako kako su to radili naši preci vijekovima u Bosni, a od danas ova prelijepa i prijateljska država Italija nam je i to omogućila – rekao je Fazlagić.

Dodao je da trebaju biti ponosni što su Bošnjaci ali i što su Italijani.

– Znajmo da upravo na ovaj način pomažemo međureligijskoj saradnji i razumjevanju. Iz ovih prostorija će, ako Bog da, izlaziti generacije koje će voljeti i islam i Bosnu i Italiju i biti najbolji mostovi ovih dviju zemalja – poručio je Fazlagić.

Naser Tufekčić, podpredsjednik džemata, je kazao da su prije nekoliko godina mogli samo sanjati i zamišljati ovo čemu danas svjedoče.

– Zahvaljujući dragom Allahu, dobrim ljudima, prijateljima, našoj dijaspori, mnogim džematima i Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, san nas Bošnjaka u Italiji danas je ostvaren – rekao je.

Tufekčić smatra da su zahvaljujući upornosti i podršci koju su dobijali, ostvarili ono što će obilježiti njihovu ali i budućnost njihove djece.

– Od danas u novim prostorijama džemata u Veroni možemo ponosno našu djecu učiti našoj vjeri, jedinstvu a najvažnije našim korijenima i našoj historiji. Želimo se zahvaliti svima koji su nam bili podrška i zajedno s nama učestvovali u realizaciji našeg sna – poručio je on.

Amir Varcar, član džematskog odbora, je podsjetio da su počeli sa radom tek prije dvije godine, ali da su od samog početka imali želju za džematskim prostorijama.

– Naš nijet je bio iskren. Uz veliku podršku i slogu svih dobrih ljudi, kako u Italiji, tako i u drugim dijelovima svijeta, a posebno iz naše tako nam drage domovine Bosne i Hercegovine, koji su pomogli u realizaciji projekta i kupovine prostorija u Veroni, u svoje ime sam zahvalan. A najviše naša zajednica je zahvalna Rijasetu Islamske zajednice koji je bio sve vrijeme uz nas – naglasio je Varcar.

Vahid Ahmetašević, član džematskog odbora, također se zahvalio svima koji su bili uz džemat na ovom putu.

– Postigli smo ono što smo oduvijek željeli. Naravno, za sve nas je ovaj dan veoma važan, ali za mene posebno, jer smo uspjeli potpisati kupovinu objekta baš na moj rođendan, što me je istinski obveselilo – rekao je Ahmetašević.

Iz Verone poručuju da će džematske prostorije biti okosnica vjerskog života i oaza duhovnog smiraja.

Prigodna svečanost povodom kupovine džematskih prostorija će biti upriličena u nedjelju, 26. septembra.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Related posts

Domžale: Bošnjačko društvo Ruh obilježava rođendan domovine

Editor

BOSNIAN GIRL IN MADAGASCAR: Bosanka na Madagaskaru

Editor

“Moja adresa Srebrenica”: CIK dužan ispraviti sve propuste

Editor

Leave a Comment