BiH dijaspora

IGK: Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru

banner

Na Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru Institut za istraživanje genocida Kanada najavio je da se uskoro očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru.

Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau i Brian Masse, član kanadskog parlamenta su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom – genocid. U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, ministar je vrlo jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije član kanadskog parlamenta i sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Brian Masse je također zločin u Prijedoru imenovao genocidom.

Značaj ove rezolucije je u tome što će se pored Srebrenice po prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru. Ali ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Projekat Velika Srbija koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države djeliti.

Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu  protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, historijskom NE koje sve više tamni u svijetu punog zla.  

Predviđeno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom mjeseca aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid u Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocid u Kanadi. Institut za istraživanje genocida Kanada će uskoro početi razgovore sa liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. Također su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Toronto: Premijera dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”

Bećirović razgovarao s predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Istanbul: Ruždije Adžovića promovirao knjige „Ogrlica iz Šanliurfe“ i „Sebijini snovi“

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment