Dopunske škole

Dopunske škole Minhen: Završetak školske godine obilježen zajedničkim druženjem

Povodom završetka školske 2019/2020. godine, u dopunskim školama BiH u Minhenu (odjeljenja Laim i Schwabing), u subotu, 18. 07. 2020. godine, u glavnom gradu Bavarske upriličena je svečanost i zajedničko druženje djece, njihovih roditelja, nastavnika/ca, predstavnika/ca GK BiH u Minhenu i prijatelja/ica.

Završna manifestacija kojom je u ovim školama obilježen kraj školske godine održana je u prostorijama sportskog društva “Am Hedernfeld Sportgaststätte bei Elvis”. Počela je intoniranjem himne BiH i pozdravnim govorom predsjednice Udruženja Bosnisch-herzegowinische Schule München e. V. Samire Ceribašić. Uslijedio je program učenika i učenica koji je oduševio sve prisutne, a zatim zajedničko druženje.

– Ukupno 36 učenika/ca (16 djevojčica i 20 dječaka) je, uz podršku tri učiteljice (Belma Ljevaković-Bošnjak / Laim, Emina Mehić / Laim i Emina Musić / Schwabing), uspješno završilo školsku 2019/2020. godinu i to četvrtu školsku godinu – kaže Samira Ceribašić.

– Svake školske godine svjedočanstva se dodjeljuju nešto ranije, prije oficijelnog završetka redovne škole, kako bi se učenicima/ama Bosanske dopunske škole mogao omogućiti upis ocjene iz maternjeg jezika u redovna njemačka svjedočanstva (Bestätigung über den bosnischen Ergänzungsunterricht). I ovoj svečanosti prethodila je svečana podjela svjedočanstava koja je održana 26. juna 2020. godine na otvorenom – u amfiteatru Westparka u Minhenu. Nastava se i nakon dodjele svjedočanstava vrijedno nastavila do kraja školske godine, a fokus nastave posljednjih sedmica bio je u pripremi programa za završnu manifestaciju, kojom se oficijelno obilježava i kraj školske godine. Pored velikog odziva roditelja i familije učenika/ca Bosanske škole, svečanosti je prisustvovala i konzulica Jasmina Halkić. Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović nas je podržao putem online komunikacije, te nas obradovao zahvalnicama za učešće na konkursu za najbolje literarne i likovne radove u 2020. godini. Bosanska dopunska škola iz Minhena je ovaj put osvojila drugo i treće mjesto u konkurenciji najboljih litereranih radova (učenik Edah Bošnjak i učenica Nejra Šišić) i treće mjesto u konkurenciji najboljih likovnih radova (učenica Alina Bošnjak). Iako smo ove godine bili suočeni s novim izazovima pripreme i organizacije završnog programa, s ponosom možemo potvrditi da su se kako online nastava i online aktivnosti škole, tako i online priprema svečanog programa pokazali vrlo uspješnim – kaže Samira Ceribašić.

Prema riječima predsjednice Ceribašić, upis u novu školsku 2020/2021. godinu je već u toku. Prvi dan škole je petak, 18. 09. 2020. godine. U Minhenu se nadaju da će učenici i učenice narednu školsku godinu moći redovno pohađati u učionicama škola Laim i Schwabing, koje im stoje na raspolaganju.

Haris Halilović

Related posts

KANADA: DAN BOŠNJAKA OBILJEŽEN U ŠKOLI BOSANSKOG JEZIKA U HAMILTONU

Klub “Prijatelji knjige Čikago” donirao 124 knjige Osnovnoj školi u Grahovu

STUTTGART: PONOSNA I PRKOSNA OD SNA – BOSNA I HERCEGOVINA!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment